Madrid

Primer discurs de Felip VI: "En aquesta Espanya unida i diversa hi cabem tots"

Victòria MiróActualitzat

Felip VI ha destacat en el seu primer discurs com a rei la seva convicció que "en aquesta Espanya, unida i diversa, hi cabem tots". El nou monarca ha destacat la seva "fe" en una Espanya on hi tinguin cabuda "tots els sentiments i sensibilitats, totes les formes de sentir-se espanyol".

"Unitat no és uniformitat", ha dit el cap d'Estat, recordant que la Constitució del 1978 reconeix la diversitat com una característica pròpia de la identitat espanyola.

El nou rei ha desitjat una Espanya "on no es trenquin mai els ponts de l'entesa", segons ha dit, un dels "principis inspiradors" de l'esperit constitucional. I, seguidament, ha fet una referència al plurilingüisme de l'Estat espanyol lloant "el concert de les llengües" com a signe d'aquest "patrimoni comú" de l'Estat espanyol. En aquest sentit, Felip VI ha indicat que les llengües són "vies d'accés als pobles i ponts del diàleg de tots els espanyols".

Amb aquestes paraules Felip VI ha començat a donar pistes sobre quina serà la línia política del seu regnat, que assumeix en ple procés català.

"Una monarquia renovada per a un temps nou"

En un discurs marcat per tres eixos -la monarquia, el debat territorial i la crisi econòmica-, el rei Felip VI ha defensat els valors d'estabilitat del sistema polític, neutralitat i voluntat integradora que encarna la institució que representa. Però també ha dit que ara es proposa millorar i revitalitzar la monarquia, i que afronta el repte amb "l'esperit obert i renovador" que inspira "els homes de la meva generació".

El rei ha parlat d'una "monarquia renovada per a un temps nou" i també ha proclamat: "Comença el regnat d'un rei constitucional." Però, en una referència velada a l'escàndol de corrupció que ha tocat de ple la institució arran del "cas Nóos", també ha recordat que els ciutadans demanen "avui més que mai" i "amb tota la raó" un comportament ètic, i per això ell es proposa que "l'exemplaritat presideixi" en la monarquia i ser, com a cap de l'Estat, "no només un referent, sinó també un servidor d'aquesta justa i legítima exigència".

La referència al canvi generacional de la Corona espanyola ha arribat després d'un agraïment al rei i a la reina que ha estat molt aplaudit a l'hemicicle, especialment quan ha parlat de la "dedicació, la lleialtat" i els anys de "treball impecable" de la seva mare. Pel que fa al seu pare, el rei Joan Carles I, ha qualificat d' "excepcional" el seu regnat i d'"extraordinari" el seu llegat polític.

Els reptes de futur

Durant el seu discurs, Felip VI ha tingut un record cap al passat per les víctimes d'ETA i del terrorisme abans de marcar com a principals reptes del segle XXI la creació de llocs de treball, la conservació del medi ambient i el foment de valors humanístics per eliminar les discriminacions. I ha llançat una nova crida a treballar cada dia per fomentar entre els espanyols els vincles de fraternitat indispensables i "a fer-ho tots junts", tot assegurant que "una nació no és només la seva història, sinó també un projecte integrador que miri al futur".

El rei també ha remarcat la situació geoestratègica d'Espanya quan ha recordat la importància del projecte europeu, els llaços de germanor i econòmics amb els països llatinoamericans i els vincles culturals amb els països del Mediterrani, i de l'Orient Mitjà i els països àrabs.

Els escriptors de Felip VI

En un discurs com el d'avui, d'inici de regnat, cal mirar amb lupa els detalls. Per això, no s'ha de passar per alt que Felip VI ha citat 5 escriptors per subratllar la importància del reconeixement de les diverses llengües que es parlen a l'Estat. El rei ha citat, per aquest ordre, el poeta andalús mort a l'exili Antonio Machado, el poeta català Salvador Espriu, el basc Gabriel Aresti i el gallec Alfonso Daniel Rodríguez Castelao.

No han estat les úniques referències literàries del seu discurs. També ha citat Cervantes, quan ha recordat una cita d'"El Quixot" per fer una crida a confiar i creure en Espanya: "No és un home més que un altre si no fa més que un altre."

Comiat en castellà, català, euskera i gallec

El monarca ha acabat el seu discurs afirmant que res l'honoraria més que fer-se mereixedor del respecte de tots els espanyols, i que se sentissin orgullosos d'ell, i ha conclòs donant les gràcies en totes les llengües cooficials a l'Estat: el castellà. el català, l'euskera i el gallec:

"Muchas gracias. Moltes gràcies. Eskerrik asko. Moitas grazas"

Finalment, ha tancat el seu discurs proclamant:

"Senyories, tenim un gran país, som una gran nació: confiem-hi".

El primer discurs com a rei de Felip VI l'ha pronunciat al Congrés, al qual ha arribat acompanyat de la reina Letícia. Prèviament, Felip VI ha jurat la Constitució davant les Corts Generals i ha estat proclamat rei d'Espanya pel president del Congrés, Jesús Posada.

Posada li ha recordat com fa 39 anys ell va assistir en el mateix escenari a la proclamació del seu pare com a rei i la seva voluntat de ser "rei de tots els espanyols" i d'iniciar una nova etapa. I afirmant que es feia ressò del sentiment de la immensa majoria dels espanyols ha expressat la seva gratitud cap al fins ara rei d'Espanya, Joan Carles I. La sala ha aplaudit la menció, però ha picat encara més fort de mans la referència a la gran tasca de la reina Sofia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut