Uttara Saud, de 14 anys, a la cabana on l'han enviat per tenir la regla ( REUTERS/Navesh Chitrakar)

Primer detingut per la mort d'una noia aïllada per tenir la regla al Nepal

El "chhaupadi" és una tradició hindú que prohibeix a les dones entrar a casa durant el període menstrual per "no contaminar la llar"

RedaccióActualitzat

El detingut, en nom de la tradició, va enviar la seva jove cunyada a viure en un cobert precari mentre tenia la regla. La noia va acabar morint.

És la primera vegada que condemnen algú per aquesta causa, com explica "The New York Times", i pot ser un pas important per acabar amb aquesta superstició que discrimina i, en el pitjor dels casos, mata dones.

Aquesta pràctica hindú, coneguda com a "chhaupadi", prohibeix a les dones entrar a casa durant el període menstrual per no contaminar la llar. En nepalès, "chhaupadi" significa "algú que té una impuresa". Quan les dones tenen la menstruació se les considera contaminants, fins i tot tòxiques. A la societat nepalesa arrela, des de ben petits, el convenciment que qualsevol contacte amb una dona que té la regla portarà mala sort.

La víctima d'aquest cas és Parbati Budha, de 21 anys. Feia un any i mig que s'havia casat i havia anat a viure amb la família del seu marit, en un poble de muntanya, al districte d'Achham, a dos dies amb cotxe de la capital, Katmandú.

A començaments de desembre, la família la va trobar morta. Estava en un cobert precari, on l'havien enviat perquè tenia la regla. Per aguantar el fred, va encendre un foc a dins del cobert. La falta d'oxigen va fer la resta i va morir per inhalació de monòxid de carboni.

La policia va descobrir que havia estat el cunyat qui l'havia pressionat per marxar de casa i l'ha posat a la presó.

Aquesta vegada, el cas ha obert un debat important sobre aquesta superstició. Molts nepalesos s'han sentit colpits per la mort de Parbati Budha. "The Katmandu Post" qualifica el "chhaupadi" de "vergonya nacional". Els activistes pels drets humans pressionen les autoritats perquè facin complir la llei, aprovada l'any passat, que castiga els membres de la família que fan marxar les dones quan tenen la menstruació. 

Però també hi ha hagut reaccions de signe contrari. Molts habitants de la zona s'han mostrat preocupats perquè algú hagi anat a la presó per seguir aquesta tradició. "La policia està afegint més dolor al dolor", diu Krishna Budha, cap del poblat on va morir la noia. "Hi va anar voluntàriament, forma part de la nostra cultura". 

 

 

 

Parbati Budha no és l'única dona que ha mort per aquesta superstició. El gener del 2019 es va saber el cas d'Amba Bohara, una dona nepalesa de 35 anys, i els seus dos fills, de 7 i 9 anys. Amba Bohara es va veure obligada a marxar de casa, amb els dos fills, durant la menstruació. Es van refugiar de les temperatures sota zero en un un petit cobert sense finestres ni ventilació a prop de casa seva al petit poble de Pandusen. Van encendre una foguera i van morir tots tres mentre dormien per inhalació de monòxid de carboni.

Dues joves de 21 i 15 anys van morir per hipotèrmia i una altra de 18 anys per la mossegada d'una serp verinosa mentre era en una d'aquestes cabanes precàries.

Anar al contingut