Primer cribratge massiu a l'escola, nova estratègia per parar la transmissió comunitària

L'Escola Puig-Agut de Manlleu és el primer centre educatiu de Catalunya on es fan proves PCR a pràcticament tots els alumnes

RedaccióActualitzat

Comença el cribratge massiu a l'Escola Puig-Agut de Manlleu, el primer que es fa en un centre educatiu de Catalunya. És una nova estratègia per detectar més casos de coronavirus a través de les escoles, que són justament el reflex del que passa a la comunitat.

Un 87% dels alumnes de l'escola han presentat l'autorització perquè els facin la PCR, una xifra que des del Departament d'Educació valoren com a molt positiva.

Actualment, al centre hi ha tres grups confinats als quals ja se'ls ha fet la prova, i la previsió és que aquest dijous es facin unes 400 proves més entre alumnes i personal.

Manlleu, amb 982 punts, és un dels municipis de Catalunya amb un índex de brot més alt i és en una comarca, Osona, on hi ha un alt índex de contagi comunitari. S'ha decidit començar per aquesta escola perquè es troba en un dels barris amb més densitat de població de la ciutat, ha explicat l'alcalde, Àlex Garrido.

"Anem a buscar el virus i persones asimptomàtiques; és possible que hi hagi més casos i que s'hagin de tancar més classes, però això també és el que busquem."

Una escola de Manlleu, primera de Catalunya on es fa un cribratge massiu
Escola Puig-Agut de Manlleu (ACN/Lourdes Casademont)

Dolors Colell, directora dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, s'ha dirigit als pares que recelen de permetre que es faci la PCR als seus fills per recordar-los que "els nens i nenes estan en un entorn de confiança; és la seva escola, és la seva tutora i se'ls trasllada tranquil·litat".


Alumnes aïllats

A tot Catalunya està previst fer mig milió de proves a alumnes, mestres i personal educatiu per detectar positius asimptomàtics.

Mentrestant, aquest dijous pugen a prop de 700 els grups escolars confinats per Covid a tot Catalunya, gairebé un centenar més que fa 24 hores. Segons les últimes dades fetes públiques pel Departament d'Educació, hi ha tres centres tancats, dos del Barcelonès i el tercer del Segrià.

En 24 hores s'han detectat 200 positius més entre alumnes i professors, fet que eleva la xifra total a més de 1.300. D'altra banda, hi ha prop de 13.600 persones confinades, entre l'alumnat i el personal docent.

 

El risc de brot supera el llindar dels 200 punts

Aquesta nova estratègia per testar, a través dels centres escolars, la incidència de la Covid en la població arrenca amb una situació epidemiològica complicada pràcticament a tot Catalunya. El risc de rebrot del coronavirus torna a ser molt alt, una situació que no passava des del 31 d'agost. Aquest dijous, l'índex supera els 200 punts i arriba a 206, 12 punts més que fa 24 hores.

Salut ha detectat 1.154 nous contagis comprovats amb PCR i 17 defuncions més. Els ingressos als hospitals, en canvi, han tornat a baixar i també hi ha menys malalts a les unitats de cures intensives.

Per regions sanitàries, el risc de rebrot ja és molt alt a l'Alt Pirineu i Aran, on arriba als 587 punts, a la Catalunya Central amb 307, a la ciutat de Barcelona amb 263 i a la Metropolitana Sud amb 222. La resta del territori està en risc alt.

L'índex Rt de velocitat de transmissió està per sobre de l'1 arreu de Catalunya tret de les regions sanitàries de Girona i de Lleida.

A banda de Manlleu, dels principals municipis, el risc de rebrot més alt és a Vic amb 652 i a Salt amb 622. Per sobre dels 500 també hi ha Mollerussa i Balaguer. Per sobre de 400 hi ha l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Just Desvern i Blanes.

Davant d'aquestes dades, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat "màxima responsabilitat col·lectiva i solidària":

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut