Primera condemna a Espanya per la caça il·legal d'un llop ibèric
Un llop ibèric (Wikipedia)

Primera condemna a Espanya per la caça il·legal d'un llop ibèric

Dos caçadors hauran de pagar 24.000 euros cada un per matar un llop ibèric

Actualitzat

Dos caçadors han estat condemnats a pagar 24.000 euros per matar un llop ibèric durant una cacera el 2015. La sentència, emesa per un jutjat d'Àvila, és la primera condemnatòria per caça il·legal d'un llop a Espanya.

Grups ecologistes com Lobo Marley o Ecologistes en Acció, que van exercir d'acusació particular al judici, creuen que es tracta d'una sentència "històrica". Tot i això, asseguren que segueix sent, per a l'espècie, un problema de primera magnitud perquè resulta molt difícil perseguir-lo.

"Són pocs els casos que es judicialitzen per la dificultat de recollir proves incriminatòries, així com per l'escassa atenció que es presta a la persecució d'aquest tipus de delictes".

 


Els dos caçadors, a més de fer front a la multa, hauran d'indemnitzar la Junta de Castella i Lleó amb més de 9.200 euros, quantitat en què s'ha taxat l'exemplar de llop abatut. El jutge aprecia l'atenuant de dilacions indegudes.

Un dels caçadors ha estat també condemnat a sis mesos de presó per un delicte de tinença il·lícita d'armes, ja que no tenia la llicència per utilitzar l'escopeta que va fer servir a la cacera.

La sentència també determina la inhabilitació dels dos condemnats per caçar durant tres anys i la inhabilitació especial per a professió o ofici. El jutge argumenta en la sentència que els dos acusats en el judici van fer una declaració breu i encaminada a encobrir-se mútuament.

"Va ser un contingut exculpatori, d'autoencobriment i d'encobriment mutu, albirant una intencionalitat de no incriminació entre ells. Contingut que, a més a més, va ser breu o mancat en detalls, de com es va desenvolupar el dia dels fets l'esdeveniment de la cacera organitzada."

Per contra, el jutge entén que, de les declaracions dels testimonis i pèrits i de l'anàlisi de la prova documental, es pot concloure que els acusats van cometre un delicte contra la fauna al disparar i matar un exemplar d'una espècie protegida.

La defensa dels acusats

La defensa dels dos acusats va assegurar que, durant la celebració de la vista oral, no hi va haver "ni un sol indici acreditat" sobre la seva participació en els fets.

Els agents de la Guàrdia Civil que van testificar, només van poder certificar l'existència d'una taca de sang, marques d'arrossegament i pèls de l'espècie, però amb l'absència del cos.

La sentència, que ja ha estat notificada a les parts, no és ferma i es pot recórrer davant l'Audiència Provincial d'Àvila.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut