Antonio César té un càncer de pulmó provocat per l'exposició a l'amiant mentre treballava a TMB
Antonio César té un càncer de pulmó provocat per l'exposició a l'amiant mentre treballava a TMB
Barcelona

Primer cas d'incapacitat per l'amiant del metro que reconeix la Seguretat Social

Antonio César va estar 32 anys treballant als túnels amb planxes d'uralita sense cap mena de protecció

Laura Galán Actualitzat
TEMA:
Amiant

Per primera vegada, la Seguretat Social ha reconegut la incapacitat permanent absoluta a un extreballador del metro de Barcelona que va estar 32 anys treballant als túnels i en contacte amb amiant.

El reconeixement del càncer de pulmó provocat per l'exposició a l'amiant mentre treballava per a TMB ha estat per a l'extreballador Antonio César, ara jubilat.

"L'agost del 2018 vaig començar a tenir una tos seca que no hi havia manera d'aturar, més tard vaig haver d'anar a un metge privat per fer-me una radiografia de tòrax, van descobrir una taca al pulmó, i després de quatre dies ja estaven fent-me proves a l'Hospital de Terrassa."

Aquests resultats, l'Antonio els va portar al metge de l'empresa.

"El metge que va enviar l'empresa va veure la documentació que jo tenia i em va dir: "No et faré cap prova perquè amb això n'hi ha de sobres per saber què és el que tens." I em va dir: "Jo envio això a Metro i busca't un advocat".

Antonio, que està rebent tractament mèdic actualment, va treballar exposat sense protecció "a l'amiant, la pols i tota la brutícia" d'espais tancats, molt reduïts.

Com a empleat del metro de Barcelona, Antonio es va dedicar a aïllar, sense cap tipus de protecció, les cel·les dels túnels amb planxes d'uralita, que contenen amiant i que havia de perforar, cosa que creava pols i, per tant, exposició a l'amiant, també provocada per tocar-lo amb les mans.

"Els trens avariats s'havien d'aïllar i fèiem servir plaques d'uralita que foradàvem."

El cas d'Antonio forma part dels vuit expedients oberts per al reconeixement de malaltia per exposició a l'amiant, entre els quals es troben una resolució d'invalidesa absoluta, un afectat per càncer de pulmó, quatre casos de vídues que reclamen el reconeixement de la pèrdua dels seus marits -tres per càncer de pulmó i un per càncer de pleura-, i dos afectats per asbestosi -que pot provocar fibrosi pulmonar-, un d'aquests en actiu.

Jaume Cortés és l'advocat de l'equip Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla de Metro de Barcelona.

"Les fibres de l'amiant són un material indestructible, que s'ha expandit per tots els racons dels túnels, de les màquines, de les estacions i dels tallers mecànics."

"Ni tan sols l'empresa pot provar que el càncer de pulmó no és per l'amiant. És el debat que sempre hi ha en els judicis: ‘És que aquest senyor havia fumat o és que aquest senyor havia tingut una altra exposició fora de l'empresa on treballa que també podria ser causa de càncer de pulmó'. Aquesta discussió, a la malaltia professional, no hauria d'existir."

Justament la companyia, que pot recórrer, qüestiona que la causa del càncer de pulmó que té aquest jubilat sigui l'amiant.
 

 

La resolució de l'expedient de l'Antonio no és definitiva, i el procés per demanar el recàrrec per falta de mesures -que es pot convertir en augments de les pensions- o indemnitzacions per danys i perjudicis pot portar "fins a un, dos o tres anys", segons ha declarat Cortés.

Si la malaltia laboral es declara ferma, l'afectat podrà reclamar indemnitzacions per danys i perjudicis i també una prestació econòmica més elevada si es demostra que l'empresa no va posar les mesures de prevenció adequades per evitar-ho.

Fa un any, TMB va començar a promoure proves mèdiques per detectar lesions a treballadors.
 

 

Al juny l'empresa va fer públic que hi havia 300 tones de material de construcció amb amiant al metro de Barcelona i l'objectiu és retirar-lo en els propers tres anys.

La plantilla s'està sotmetent ara a revisions mèdiques especialitzades per detectar afectacions relacionades amb l'exposició a l'amiant, segons ha explicat el membre del Comitè d'Empresa de Metro de Barcelona Àngel Muñoz.

De moment, han detectat quatre casos de tumors, quatre nòduls entre empleats jubilats, i 28 treballadors en actiu que poden tenir alguna afectació.

Tot i les queixes i les vagues convocades en els darrers mesos per denunciar la presència d'amiant al metro i forçar-ne la retirada, Àngel Muñoz creu que encara hi ha "desconeixement" del perill d'aquest material i de les malalties que pot causar haver-hi estat exposat.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral Amiant
Anar al contingut