Primer avís del Banc d'Espanya per la crisi climàtica: portarà més desigualtat social

Segons l'informe del supervisor econòmic, qui en sortirà més malparat són les famílies més vulnerables, amb baix nivell de renda i d'educació, i els més joves i els més grans, per la dificultat d'adaptar-se al canvi climàtic

Jordina MolasActualitzat

El Banc d'Espanya urgeix a accelerar la transició ecològica i reduir la dependència dels combustibles fòssils, una necessitat que s'ha fet encara més evident després de la invasió d'Ucraïna per Rússia. Per primera vegada fa públic un informe on alerta que, si no es redueixen les emissions de gasos d'efecte hivernacle, es desencadenaran més fenòmens meteorològics que tindran un cost molt alt i amb un impacte desigual en la societat: en sortiran més malparades les famílies més vulnerables, amb baix nivell de renda i d'educació, i els més joves i els més grans, perquè els serà més difícil adaptar-se al canvi climàtic.

Les empreses petites també seran les que es veuran més afectades, perquè encaren aquesta transició menys preparades.
 

Caiguda generalitzada del PIB mundial

El supervisor espanyol reconeix que totes aquestes transformacions comporten molta incertesa i tindran un impacte negatiu en el PIB mundial, que s'agreujarà com més es tardi a implantar mesures per mitigar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i a posar en marxa la transició ecològica.

Entre els riscos que enumera si no es fa aquest canvi de manera planificada, hi ha l'augment del preu de l'energia i que la incertesa pugui influir en una reducció del consum i la inversió.

I també s'han de tenir en compte els colls d'ampolla en determinades matèries primeres claus per a la transició ecològica, com el coure, el liti, el cobalt i el níquel. Un fenomen que ara s'està veient derivat de la pandèmia, però que es podria agreujar.

Revisar la fiscalitat mediambiental

El Banc d'Espanya defensa els impostos mediambientals com la mesura més eficient perquè empreses i famílies assumeixin els costos de l'impacte climàtic de les seves decisions. Per això, demana una revisió de la fiscalitat mediambiental a Espanya, perquè és un dels països de la Unió Europea amb menys taxes en aquest àmbit i està per sota de la mitjana europea en recaptació per impostos verds.

En línia amb el que ha recomanat la comissió d'experts per a la reforma tributària, queda molt marge per augmentar els impostos als hidrocarburs, però en la situació actual és complicat.

També apunta que, amb aquesta recaptació, es podria encarar la transició ecològica i reduir els costos per al conjunt de l'economia. I s'aconseguiria desincentivar les activitats més perjudicials per al medi ambient. Però avisa que, paral·lelament, s'ha d'augmentar la inversió i les subvencions per fer aquesta transició.


Els sectors que més contaminen

Espanya és el cinquè país d'Europa que més partícules d'efecte hivernacle emet. I, a Espanya, els sectors més contaminants són el manufacturer, l'agricultura, el transport, i el subministrament de gas i electricitat.

Segons les dades més recents que es tenen, tots junts van suposar el 70% de les emissions de CO₂ al conjunt de l'Estat, i representen una quarta part del valor afegit brut de l'economia espanyola.

En canvi, d'altres sectors amb més pes, com poden ser la construcció, l'hostaleria i el comerç, tenen poques emissions directes, però depenen molt de sectors amb una gran petjada de carboni.

Pel que fa al consum de les famílies, cada llar emet 271 kg de CO₂ cada 1.000 euros de despesa. D'aquests, un 20% de la petjada de carboni està relacionada amb el consum de béns relacionats amb el subministrament d'energia i un altre 18% pel consum en alimentació.

 

Mesures recomanades

Espanya és un país que es veurà sensiblement afectat pels fenòmens meteorològics del canvi climàtic, segons recull l'informe basant-se en el consens de la comunitat científica. Hi haurà diferències segons les zones de la Península, però coincideixen que al sud hi haurà més sequera i al sud-est problemes amb els recursos hídrics.

Per tot això, el Banc d'Espanya avisa que el repte de transformació de l'economia espanyola ha de ser de gran envergadura i aposta per implementar una estratègia ambiciosa amb mesures per fer-hi front com més aviat millor: zones de baixes emissions a les grans ciutats, construcció d'edificis amb un consum energètic baix i reformes de les vivendes per ser més sostenibles energèticament i impostos a les activitats més contaminants.

Risc per a l'estabilitat del sistema financer

Per fer front a aquesta transició, es requereix un gran volum de recursos. I el Banc d'Espanya reconeix que pot provocar riscos en el sistema financer, sobretot relacionats amb el crèdit concedit a les empreses que poden estar més lligades a la contaminació o més vulnerables davant els efectes meteorològics que comporta la crisi climàtica.

Davant d'aquests riscos, els bancs centrals estan treballant per endurir i adaptar la normativa de control.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaContaminacióCrisi climàticaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut