Primer assaig clínic a Catalunya per tractar el coronavirus i perquè no es contagiï

L'assaig, anunciat per la consellera de Salut, Alba Vergés, començarà a fer-se aquest dilluns i els primers resultats es tindran d'aquí 21 dies

RedaccióActualitzat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que aquest dilluns començarà a Catalunya un assaig clínic per tractar el coronavirus. És el primer assaig que es fa, ha dit, i servirà tant per a positius com per a contactes.

Segons ha explicat Vergés en el programa "Preguntes freqüents", de TV3, l'assaig busca que les persones amb el virus no puguin transmetre'l, però també que els seus contactes no arribin a desenvolupar la malaltia.

La consellera ha destacat la importància de l'assaig:

"Que Catalunya faci el primer assaig clínic per tractar el coronavirus crec que és molt important, perquè crec que aquestes iniciatives, dins de totes les males notícies que estem tenint, són un punt d'esperança."

En el cas dels positius, se'ls donarà un antiretroviral per baixar la càrrega vírica i que, per tant, deixin de transmetre el virus. En el cas dels contactes el que es buscarà és que no puguin arribar a desenvolupar la Covid-19.

Si tot va com està previst, les primeres dades dels resultats se sabran d'aquí 21 dies.


Confiança dels investigadors amb l'assaig

L'assaig el lidera el Departament de Salut, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i Oriol Mitjà, metge investigador de malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Oriol Mitjà, metge investigador de malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol
Oriol Mitjà participa en l'assaig (CCMA)

Mitjà, que també s'ha referit a l'assaig en el programa "Preguntes freqüents", és optimista:

"Pensem que la probabilitat que sigui eficaç és alta. Tindrà un impacte immediat sobre aquelles persones que rebin el tractament perquè deixaran d'esdevenir infeccioses o desenvolupar la malaltia."

L'especialista en malalties infeccioses assegura que els metges comencen a conèixer el virus perquè fa tres mesos que s'està estudiant: Ha explicat que saben "la dinàmica de transmissió, com s'infecten les persones i quin és l'efecte de les mesures de control".


Vergés: "Recentralitzar no ajuda"

D'altra banda, la consellera ha criticat les mesures de l'estat d'alarma anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Vergés s'ha afegit a les crítiques des del govern català per la centralització de la gestió per fer front al coronavirus:

"Que la resposta sigui recentralitzar no ajuda a aquesta priorització de la salut de les persones."

Alba Vergés, consellera de Salut
Vergés va parlar de l'assaig i de les mesures de l'estat d'alarma en el "Preguntes freqüents" (CCMA)

La responsable de Salut ha assegurat que qui haurà de respondre de la gestió davant de la ciutadania, "com fa temps que estem fent", continuarà sent l'administració catalana i ha criticat que la "recepta de l'estat espanyol, en lloc de prendre mesures, va tard i malament". Per Vergés, que la resposta sigui recentralitzar "no ajuda".

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut