Preus, festius i calendari polític: tot el que cal saber per començar el 2018

Repassem què ens portarà el 2018 a nivell de preus, d'actualitat política, de cinema, de llibres i de festius

RedaccióActualitzat

El 2018 arrenca en dilluns i ja hi ha qui ho veu una premonoció que serà un any complicat. Les notícies, ara mateix, no són optimistes: pugen tots els preus i la incertesa política es manté.

El Cap d'Any i el primer dia del nou any són un bon moment per començar-se a preparar per al que vindrà. Aquí tens un petit manual per començar l'any amb bon peu o, si més no, per sobreviure sense gaires problemes:

1. Què puja i què baixa

Amb l'1 de gener arriba la "tradicional" revisió de preus. I, com també és tradicional, no es mouen si no és per pujar. Pugen l'aigua, el gas, els peatges... Aquest és el llistat sencer:

- La factura de l'aigua s'apujarà un euro al mes de mitjana en un centenar de municipis.

- La factura del gas pujarà entre un 4,9% i un 6,2% aquest any depenent de la tarifa contractada. La bombona de butà arrenca l'any sense variacions i seguirà costant 14,45 euros després de pujar 30 cèntims en la revisió de novembre.

- En el cas de la llum, que el 2017 ha pujat al voltant d'un 10%, encara no hi ha xifres per al 2018. Si mirem la tendència històrica, el primer trimestre de l'any sol augmentar el preu de l'electricitat.

- El transport públic de l'Àrea Metropolitana trenca la tendència dels últims dos anys i també puja. La T-10 trenca la barrera dels 10 euros.

- Els peatges també pugen. Més els que depenen de l'Estat que no pas els de la Generalitat, tot i que  el més car continua sent el túnel del Cadí, amb 11,82 euros.

- Pugen tins i tot els segells. Enviar una carta a Espanya sortirà ara per 55 cèntims

Baixar no baixa res, però, a canvi, puja el Salari Mínim Interprofessional. Si es compleixen tots els requisits, augmentarà 29 euros al mes en 14 pagues el 2018. Quedarà en 736 euros al mes, lluny dels 1.000 euros que reclamaven els sindicats.

 

2. Un calendari amb molts ponts, però sense aqüeductes

El calendari laboral del 2018 inclou 15 dies de festa, dos dels quals els escullen els ajuntaments. La majoria de festius cauen de dimarts a dijous i dos són en dissabte. Al desembre no hi haurà macropont.

El calendari, aprovat pel govern i els agents socials, inclou els típics dies de Nadal, Setmana Santa, el pont de la Puríssima, el 15 d'agost, l'Onze de Setembre i, també, el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat.

La Setmana Santa arribarà més aviat que aquest any, just a finals de març. Sant Joan no apareix al calendari perquè cau en diumenge. Sant Jordi, que tradicionalment no és festiu, cau en dilluns.

Dues dates clau d'aquest 2017 són l'1 i el 27 d'octubre- L'1-O serà dilluns i el 27-O, dissabte.

 

3. Els reptes polítics

L'any comença amb tres dates clau marcades al calendari: el 4 de gener, Oriol Junqueras torna a declarar davant el jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem. El magistrat té a les seves mans la decisió d'aixecar la mesura cautelar de presó preventiva. Junqueras, com a cap de llista d'ERC, va fer els millors resultats de la història del partit en unes eleccions des de la Transició.

El dia 11 també està marcat al calendari. Serà quan tornin a declarar Jordi Sànchez i Joaquim Forn, els dos candidats de Junts per Catalunya i diputats electes al Parlament. També torna a declarar Jordi Cuixart, president d'Òmnium, que llavors portarà més de 80 dies a la presó.

El 17 de gener començarà la nova legislatura amb la constitució del Parlament. Mitjançant l'article 155, Mariano Rajoy ha convocat la sessió el tercer dimecres de gener. A partir d'aquí, el president o presidenta de la cambra tindrà 10 dies hàbils per reunir-se amb tots els partits i proposar un candidat. Això situa l'inici del ple d'investidura, com a màxim, el 31 de gener.

 

En una primera votació, el candidat o candidata ha de ser investit per majoria absoluta. Si no s'aconseguís, la votació es repetiria al cap de 48 hores i n'hi hauria prou amb la majoria simple: o sigui, amb més vots a favor que en contra. Si cap candidat és investit, s'obrirà un període de dos mesos per repetir la mateixa fórmula. I, si ni així és possible, el Parlament es dissoldria de forma automàtica i s'haurien de repetir les eleccions.

4. Aniversaris i efemèrides

El 2018 arriba carregat de centenaris. Aquest any farà, només, un segle que la reivindicació incansable de les sufragistes va triomfar. Les seves manifestacions van permetre a les britàniques de més de 30 anys votar per primer cop el 1918 en un país que tenia més motius de celebració. Els britànics, amb els aliats, havien guanyat la Primera Guerra Mundial. L'armistici és una altra efemèride centenària d'aquest 2018.

I fa només un segle, naixien grans personalitats com Nelson Mandela. També va néixer Ortega Monasterio, un dels grans mestres compositors d'havaneres.

Són només algunes de les cites del 2018 que repassem en aquest vídeo:

5. La cultura del 2018

Aquest any que comença tindrà tres protagonistes de les lletres catalanes: Maria Aurèlia Capmany, Manuel de Pedrolo i Montserrat Abelló. Tots tres van néixer fa un segle. 

El 2018 també homenatjarà Pompeu Fabra pel cent-cinquantenari del seu naixement i el centenari de la seva transcendental gramàtica, i els 700 anys de la creació de l'Arxiu General de la Corona d'Aragó, que hostatja el testimoni dels comtes de Barcelona amb el seu arxiu reial. 

Recuperar i divulgar autors i efemèrides rellevants és responsabilitat de la Conselleria de Cultura, que, si continua intervinguda en aplicació de l'article 155, pot no tenir recursos per tirar-ho endavant.

 

El 2018 també és l'any de Manresa, que agafarà el relleu de Reus com a capital cultural. 

I a fora, Catalunya serà el país convidat de l'Smithsonian Folklife de Washington, considerat el festival dedicat al patrimoni cultural immaterial més important del món, oportunitat perquè la cultura catalana exhibeixi la seva riquesa popular.

El cinema català tindrà un aparador privilegiat a Mèxic, l'any que ve, perquè serà el convidat d'honor del Festival Internacional de Guadalajara, trobada crucial del sector a l'Amèrica Llatina. 

I a Venècia, el pavelló català de la bienal d'arquitectura serà territori RCR, els olotins guanyadors del Pritzker hi ensenyaran com construeixen l'ànima de la seva obra. 

6. Els llibres del 2018

L'any literari arrenca amb força amb la publicació dels nous llibres de Najat El Hachmi, Carme Riera, Joan Margarit, Màrius Serra o Richard Ford, entre molts altres. També es recuperen clàssics com Víctor Català i es publiquen inèdits de Francis Scott Fitzgerald i Susan Sontag.

Els repassem tots en aquest reportatge de quatre minuts:

7. El cinema del 2018

De les grans produccions a les pel·lícules fetes a casa. Àlex Gorina repassa el cinema que veurem el 2018:

8. Les més vistes del 2017

Si no voleu tirar endavant i ja teniu nostàlgia del 2017, sempre podu repassar les notícies, els vídeos i les piulades més vistes de l'any al 324.cat o repassar el que ens ha deixat l'any en tres minuts:


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut