Aragonès posa pressió al PSC en la negociació dels pressupostos: "Són hores importants"

Aragonès i Illa es posen al capdavant de la negociació per desencallar els pressupostos: tenen previst veure's les pròximes hores per desbloquejar els últims esculls

RedaccióActualitzat

Última fase en la negociació dels pressupostos. Aragonès i Illa tenen previst trobar-se les pròximes hores --encara no se sap quan ni on-- per intentar desbloquejar els comptes.

El president del govern ha afegit pressió al PSC aquest divendres a la tarda i en un acte a Manresa ha dit que es tracta d'hores decisives: "Venen hores importants en què, amb la voluntat d'acord i de diàleg, esperem tenir la majoria requerida perquè aquest pressupost pugui ser una realitat."

"És l'hora de la responsabilitat. És l'hora de compartir, d'arribar a acords i de trobar els punts d'entesa", ha insistit Aragonès.

Els consellers del govern estan avisats que poden ser convocats en qualsevol moment per aprovar els pressupostos en una reunió extraordinària.

Després de gairebé tres mesos de negociacions, amb més d'una vintena de reunions --entre polítiques i tècniques--, aquesta setmana havia de ser la de l'acord.

Les grans infraestructures catalanes que exigeixen els socialistes sembla que són els principals esculls per tancar un pacte per als pressupostos: l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock i el quart cinturó.

Això i l'exigència d'acceptar totes les propostes presentades, que Salvador Illa considera de mínims.

"Si no s'accepten totes, íntegrament, la totalitat, el conjunt sencer de les nostres propostes, no hi haurà acord pressupostari."

El líder del PSC apujava el to aquest dijous des de Cardona, on ha reunit el "govern alternatiu" dels socialistes catalans. Ha remarcat que respectaria que el govern no volgués acceptar les seves propostes, però llavors l'ha instat a "buscar altres suports".

I és que ha acusat el govern Aragonès d'estar "fent servir pilotes per fer rondos", mentre que el PSC el que vol és "xutar a porteria".

Illa ha volgut deixar clar que ara mateix no hi ha un acord amb el govern. Això després que diverses veus del govern hagin dit que les negociacions "estan molt avançades" i que l'acord "és a prop".

Hi ha més de 170 mesures acordades entre les dues parts. Però el PSC vol que s'accepti la seva proposta sencera, que diuen que és de mínims.

 

Vilagrà veu irresponsable el "tot o res" del PSC

Mentre els socialistes es mantenen ferms en les seves demandes, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha demanat al PSC no sacrificar tot un pressupost per un únic tema, com pot ser la B-40 o el projecte del Hard Rock.

En una entrevista al programa "Els matins" ha dit que això és "irresponsable".

"No pot el PSC plantejar una negociació així, o tot o res, perquè si és o tot o res segur que els pressupostos de l'Estat no s'haurien pogut aprovar, com tampoc la investidura de Sánchez, i ara tindríem un govern del PP i Vox a Madrid."

Sobre la carpeta del Hard Rock ha defensat que hi ha punts de tramitació urbanística que s'escapen de la negociació política i que ara toca aprovar els pressupostos.

"Estic convençuda que la negociació es podrà acabar en les properes hores i dies."

 

Sobre la negociació amb Junts ha assegurat que s'ha avançat i segueixen negociant. "Si pot ser un acord de quatre, millor que de tres", ha dit.

La carpeta d'infraestructures --la B40, l'aeroport i el complex lúdic de Tarragona-- també poden rebre el suport de Junts, però no el dels comuns, que ja han dit que uns pressupostos amb partides per al Hard Rock són incompatibles amb l'acord signat el 14 de desembre amb el govern.

ARXIVAT A:
ERCPSCPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut