El president del govern espanyol diu que s'ha acabat "l'etapa dels ajustos" (EFE/Moncloa)

Pressupostos de l'Estat del 2021: més impostos als més rics i més inversió en sanitat

Sánchez i Iglesias presenten un esborrany acordat "in extremis" que inclou la regulació del preu del lloguer i millorar l'accés a l'ingrés mínim vital

RedaccióActualitzat

L'esborrany dels Pressupostos Generals de l'Estat apuja els impostos per a les rendes més altes i recull les exigències d'Unides Podem, el soci del PSOE en el govern espanyol.

D'aquesta manera, també inclouen la regulació dels preus dels lloguers abans de quatre mesos i millorar l'accés a l'ingrés mínim vital.

Després de posar-se d'acord, "in extremis", aquesta nit, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han escenificat la seva unitat sobre els comptes públics destinats a substituir els que va dissenyar Cristóbal Montoro, aprovats fa dos anys i mig, el 2018.

El president del govern espanyol els considera "indispensables per a la modernització de la nostra economia" i assegura que "deixem enrere l'etapa dels ajustos". En aquest mateix sentit, el vicepresident segon ha parlat de "compromís històric" de cara a la "reforma profunda del sistema fiscal".

 

El vicepresident segon diu que els pressupostos són un 'compromís històric' (EFE/Moncloa)


Defensen que són els més socials i més progressistes de la història i que presenten un augment del 10% de la despesa pública respecte als comptes actuals. Són gairebé 240.000 milions d'euros, que inclouen la primera partida dels fons europeus de 27.000 milions d'euros.

Si tiren endavant al Congrés dels Diputats, els primers pressupostos post-Rajoy establiran un augment de l'IRPF per a les rendes més altes, un augment de l'impost del patrimoni per als patrimonis més alts i també pujarà l'impost de societats per a les grans empreses.

Són uns augments simbòlics, en plena pandèmia, amb poc impacte en la recaptació. I menors dels que havien pactat en l'acord de govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem.

 

Sánchez i Iglesias han mostrat unitat sobre l'esborrany de PGE (EFE/Moncloa) (EFE/Moncloa)


Entre les partides que més creixen, hi ha la de sanitat (3.400 milions més), les ajudes a la dependència (600 milions d'euros en total) i l'educació, amb un augment, per exemple, de les beques universitàries, a les quals es destinaran 250 milions d'euros més.

L'esborrany també preveu apujar un 5% l'IPREM, l'indicador que s'utilitza per calcular ajudes i prestacions, i una pujada del 0,9% del sou dels treballadors públics i de les pensions. A més, les pensions no contributives creixeran el doble de l'IPC, un 1,8%.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el projecte de pressupostos també preveu una pujada del dièsel no professional, que augmentarà 3,8 cèntims el litre, i la pujada de l'IVA de les begudes ensucrades, que passarà a ser del 21%.

Després d'haver-se posat d'acord i presentar-los, Sánchez i Iglesias han reconegut que ara tocarà remar per trobar els suports per aprovar-los.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut