Pressió a Sánchez pels indults: la dreta i veus del PSOE s'agafen a l'informe del Suprem

El PP anuncia mocions "a tots els ajuntaments d'Espanya" i Vox mobilitzacions al carrer, mentre Cs reclama "acatar el Tribunal Suprem"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Amb l'informe del Tribunal Suprem sobre els indults als líders independentistes condemnats, el govern de Pedro Sánchez ja té via verda per prendre una decisió.

Però després de l'oposició del Suprem, només podran ser indults parcials, és a dir, només es podrà fer una reducció de les penes de presó, no pas eliminar-les.

Ara el Ministeri de Justícia ha de portar-los al Consell de Ministres, i si la decisió és positiva, ha de fer un reial decret que haurà de signar el rei Felip VI i haurà de portar a la pràctica el mateix Tribunal Suprem.

I la situació creada pel posicionament radical del Suprem contra els indults ha alimentat la reacció irada també en contra dels partits de dreta, PP, Ciutadans i Vox.

El PP anuncia mocions "a tots els ajuntaments d'Espanya"

El líder del partit, Pablo Casado, s'ha fet seu aquest dimecres el gruix dels arguments utilitzats per Manuel Marchena, el ponent de l'informe del Suprem.

Després ha augurat el final polític de Pedro Sánchez si concedeix els indults, i aquest dijous ha apujat el to assegurant que seran "un atropellament a la Constitució, la justicia i la nació", i ha anunciat que demanaran un ple monogràfic al Congrés:


I el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha anunciat més activitat institucional contra els indults: en una entrevista televisiva, ha dit que promouran mocions als ajuntaments:

"Ens oposarem als indults amb tots els instruments al nostre abast i, de fet, anuncio que portarem mocions per tots els ajuntaments d'Espanya perquè totes les corporacions puguin manifestar-se i donar la seva opinió."

Per la seva banda, el secretari de Justícia i Interior del PP, Enrique López, ha elevat el to dialèctic i ha assegurat que els indults suposarien "demanar perdó als condemnats i condemnar els jutges":

"Si es concedeixen els indults, estarem en un estat de dret amb un govern contra el dret."

I ja aquest dijous la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha dit que els indults són "un premi als qui han posat en escac el model de convivència".

Gamarra ha fet un advertiment a Sánchez. Ha assegurat que si els concedeix entrarà "en una fugida endavant que tindrà conseqüències per a ell, encara que no s'ho cregui".

En la mateixa línia el líder del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que ha dit que donar-los els indults seria "una equivocació històrica", i ha recordat que els afectats no els han demanat.


Sánchez ha d'acatar el Suprem, segons Cs

Per la seva banda, Ciutadans també ha celebrat l'informe del Suprem, i ha rebutjat radicalment la possibilitat que hi hagi indults.

Ho ha reclamat el líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, que ha qualificat l'informe del Suprem de "defensa de la convivència democràtica".

La líder estatal del partit, Inés Arrimadas, ha qualificat de "demolidor" l'informe, i ha assegurat que Sánchez "ha d'acatar-lo":


Per la seva banda, Vox ha assegurat que promourà "mobilitzacions" si es concedeixen els indults i exerciran "tota la pressió al carrer que puguem", a diferència del PP, que ho ha descartat.  

El portaveu del partit d'extrema dreta al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha dit que serien "inassumibles per a qualsevol demòcrata".

Crítiques socialistes

També hi ha hagut crítiques des del PSOE: el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha dit que són "una mesura de gràcia que no fa cap gràcia".

Ha qualificat l'informe del Suprem de "moderat", i ha dit que concedir els indults seria un error greu que condemnaria el partit.

Un altre president autonòmic del PSOE, Guillermo Fernández Vara, d'Extremadura, ha acusat els líders independentistes de no respectar ni creure en les lleis, i ha dit que no se'ls ha d'indultar:


 

Gónzalez en contra, Zapatero a favor

Per la seva banda, l'expresident del govern espanyol i líder històric del PSOE Felipe González ha dit que l'informe del Suprem posa molt difícil tirar endavant amb els indults.

"En aquestes condicions, jo no faria l'indult."

Un altre expresident socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, en canvi, ha recordat que la decisió és "política" i que l'opinió del Suprem no hauria de pesar gaire.

Ha retret al PP no donar suport al govern de Sánchez en un "tema d'Estat", i ha dit que els indults permetran "acostar postures" perquè no es torni mai a la situació de la tardor del 2017:

"Ara ens diran traïdors, però a mitjà i llarg termini servirà per trobar un marc d'encaix a Catalunya i Espanya."

 

El ministre demana "menys soroll"

Mentrestant el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat que els indults no són "una baralla del govern espanyol contra el poder judicial", i ha demanat que hi hagi "menys soroll".

Aquest dijous en la comissió de justícia del Senat, Campo ha dit que es "lògic" i "bo" que es critiquin les decisions polítiques, però que aquesta encara no s'ha pres.

El ministre ha mostrat "reconeixement i admiració" al Tribunal Suprem, i ha afegit que no ha d'espantar que es tramitin les peticions d'indult, cosa que és "una obligació legal".

 

 

ARXIVAT A:
IndultsJudici procésTribunal Suprem Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut