Una roda de premsa del Consell per la República l'1 d'octubre d'aquest any (ACN)
Una roda de premsa del Consell per la República l'1 d'octubre d'aquest any (ACN)
Sant Joan Despí

"Presos polítics", "exili" o "Consell de la República", prohibits a TV3 i Catalunya Ràdio per la Junta Electoral

La Junta Provincial admet en part un recurs de Ciutadans que també demanava prohibir a TV3 i Catalunya Ràdio "referèndum de l'1 d'octubre" o "repressió policial"

RedaccióActualitzat

Ni "presos polítics", ni "exili", ni Consell de la República, ni Assemblea de Càrrecs Electes. Ni TV3 ni els altres mitjans de la CCMA podem dir cap d'aquestes paraules a partir d'aquest dimarts i durant tot el període electoral, és a dir, fins al 10 de novembre.

Així ho ha resolt la Junta Electoral Provincial, en resposta a un recurs de Ciutadans contra els mitjans públics de la Corporació Catalana.

Com ja va passar a les últimes eleccions, la Junta Electoral estima que els termes "exili" i "presos polítics" vulneren el principi de pluralisme polític. I aquest cop, a més, la Junta també prohibeix "president a l'exili" i imposa que, sempre els mitjans públics parlem del Consell de la República o de l'Assemblea de Càrrecs Electes, hi diguem a davant l'"autoanomenat" o "l'autoproclamat". Ciutadans també volia que es prohibissin els termes "repressió policial" i "referèndum de l'1 d'octubre". Però en aquest cas, la Junta ha desestimat la petició.
 

La Junta Electoral prohibei... 

 

El nom oficial és Consell per la República

Justament, la resolució de la Junta prohibeix literalment que es parli del Consell de la República, tot i que el nom oficial i, per tant, el terme utilitzat en els informatius és Consell per la República.

Quan es va presentar, al desembre a Brussel·les, aquesta entitat privada que encapçala l'expresident Carles Puigdemont va anunciar que el seu objectiu era treballar per "internacionalitzar la qüestió catalana". També pilota l'organisme l'exconseller Toni Comín. El consell es va posar en marxa l'octubre de l'any passat, amb un acte solemne al Palau de la Generalitat.
 

Precedents

​En altres períodes electorals, la mateixa Junta ja va establir prohibicions similars als mitjans públics. Fins i tot, va censurar l'expressió "PrisisPilítics", que va ser un "hashtag" o etiqueta promogut pel programa FAQS. 

Davant d'aquestes prohibicions, els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio van denunciar que les resolucions de la Junta eren un acte de "censura incompatible amb el respecte a la llibertat d'expressió i la llibertat de premsa".
 

Reaccions

Entre els primers a reaccionar a la prohibició, els caps d'informatius de TV3 i Catalunya Ràdio, i també el mateix Consell per la República: 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions generals 2019-10NConsell per la RepúblicaCatalunya RàdioTv3
Anar al contingut