Presos al Congrés "per primera vegada i sense precedents", a la premsa internacional
Versió digital de France 24

Presos al Congrés "per primera vegada i sense precedents", a la premsa internacional

BBC, France 24 i les agències internacionals es fan ressò de la presència dels diputats presos a l'acte de constitució de la XIII legislatura al Congrés dels Diputats

Actualitzat

L'assitència d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva als respectius plens del Congrés i el Senat de constitució de les Corts de la XIII legislatura ha marcat les cròniques de la premsa estrangera.

La televisió britànica BBC, en la seva edició digital, destaca que és la primera vegada que s'admeten presos electes al Congrés dels Diputats i diu que ho fan sota una "discreta" vigilància policial. La BBC es fa ressò que els líders catalans, "entre els aplaudiments d'alguns dels diputats dels seus partits", s'han abraçat amb el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias.

Una fotografia del Sànchez, Turull i Rull somrients obre la notícia de la televisió pública britànica. Afirma que PP i Ciutadans ja han dit que intentaran que els líders separatistes siguin suspesos pel Parlament i que això "els impediria assistir a les sessions futures".
 

Versió digital de la BBC


A l'edició digital del diari "The Guardian", la notícia apareix dins de la secció internacional i recull que, previsiblement, els diputats empresonats seran suspesos amb celeritat. La publicació explica que els diputats de la ultradretana Vox han intentat silenciar els juraments dels empresonats i que Espanya viu la "pitjor crisi en dècades" després de la breu declaració d'independència i el referèndum prohibit el 2017. 


Mentrestant, "The Irish Times" informa de l'encaixada de mans entre Pedro Sánchez i Oriol Junqueras en una sessió constitutiva en què hi ha hagut "escenes de tensió". El diari comenta l'elecció de Meritxell Batet com a presidenta del Congrés i fa constar que té "la reputció de ser una unionista moderada", un perfil que podria "ajudar a rebaixar tensions" entre Catalunya i el govern de Madrid. 

 

Permís "excepcional"

A la premsa francesa, el canal informatiu France 24 destaca que els diputats catalans en presó preventiva han obtingut un permís "excepcional" per jurar el càrrec al Parlament espanyol. France 24 reprodueix les paraules pronunciades per Junqueras i Romeva en el moment de jurar la Constitució i la indignació que ha despertat entre els diputats d'alguns partits:

"Els partits de dretes han mostrat la seva indignació i han demanat acabar amb la tolerància."

Es fa ressò també de la intenció de Ciutadans i el Partit Popular de "posar un recurs per privar als independentistes d'ocupar els seus seients".

La ràdio Europe1, també francesa, destaca que els presos independentistes catalans han rebut l'autorització per jurar respecte a la Constitució, "la mateixa que se'ls acusa d'haver violat en el camí cap a la independència".


Un parlament "fragmentat"

Les principals agències de notícies han inclòs la presència dels diputats presos a la seva crònica sobre la constitució de les Corts espanyoles. Associated Press titula: "Catalans empresonats i diputats d'extrema dreta al nou Parlament" i ressalta la fragmentació que hi ha a l'hemicicle.

 

Versió digital d'Associated Press


L'Agència France Press (AFP), dona per feta la suspensió de les funcions dels diputats presos i recull les declaracions de la vicepresidenta en funcions del govern, Carmen Calvo. Calvo ha assegurat que la llei impedeix a Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva exercir els càrrecs.

Per la seva banda, Euronews titlla la presència dels líders catalans de "moviment sense precedents" i diu que és la primera vegada que diputats electes i empresonats han estat admesos a la cambra alta.
ARXIVAT A:
Eleccions 28AJudici procésProcés català
Anar al contingut