Blanes

Presó sense fiança per a l'acusat de matar una turista italiana pels delictes d'assassinat i agressió sexual

La jutge de Blanes que instrueix les diligències per la mort de la turista italiana Federica Squarise a Lloret de Mar ha decretat presó sense fiança per a l'acusat, Víctor Díaz, pels delictes d'assassinat i agressió sexual. La jutge ha pres declaració aquest divendres al cambrer uruguaià de 28 anys detingut pels Mossos per l'assassinat de la jove italiana la matinada del passat 1 de juliol. La magistrada justifica la presó incondicional per a l'acusat per la gravetat dels delictes i pel risc de fugida. Un altre argument és la confessió del detingut d'haver ficat roba a la boca de la víctima per assegurar-se que moria. Segons diu, la noia li va dir que el denunciaria per agressió sexual.

Actualitzat

El cos de Federica va ser localitzat dilluns semienterrat a pocs metres de la zona de festa de Lloret. Feia just una setmana que la noia havia desaparegut. Per l'estat de descomposició del cos, feia entre tres i quatre dies que era morta. Uns tatuatges i un brillant en una dent van facilitar la identificació a la família, que abans de conèixer els resultats de l'autòpsia ja donaven per fet que el cadàver era el de Federica. El cas està sota secret de sumari però tot apunta que s'hauria produït per asfíxia.

De fet, l'agressor ha confessat haver ficat roba a la boca de la víctima després d'asfixiar-la amb la mà per assegurar-se que moria. Diu que ho va fer perquè Federica li va dir que el denunciaria per haver-la agredit sexualment; uns fets, aquests, que ell nega i assegura que la relació sexual que van mantenir va ser "consentida". Però la jutge no es creu aquesta versió i sosté que "la por de la possible denúncia" seria "inexplicable" si el detingut no havia comès cap delicte.

El Gordo ha explicat com van anar els fets i assegura que tots dos van convenir mantenir relacions sexuals i que ella es va fer enrere. Tot i això, ell va voler continuar i va ser aleshores quan Federica va advertir-lo que el denunciaria. Es va ofuscar, segons explica el detingut, i li va tapar la boca i el nas amb la mà fins que la noia va quedar inconscient. Va notar que respirava, i per això va decidir ficar-li roba a la boca.

Procés judicial

El presumpte autor de la mort de la turista italiana Federica Squarise, a Lloret de Mar, va ser traslladat dijous al migdia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Blanes, on ha estat interrogat i a dos quarts de nou del matí d'aquest divendres ha passat a disposició judicial. Díaz ha declarat durant el matí, però la jutge no ha pres una decisió sobre la seva situació processal fins a la tarda, ja que ha hagut de deixar momentàniament les diligències per celebrar tres matrimonis civils que ja tenia compromesos.

L'uruguaià Víctor Díaz va ser detingut, sense oferir resistència, dimecres a la nit per la Policia Municipal de Tarragona, i va reconèixer haver matat Federica. El Gordo va intentar refugiar-se a casa d'uns coneguts en aquesta població i els va confessar haver matat una persona. Va afegir que "un error el té tothom" i que aquell dia havia consumit alcohol i drogues. Llavors els seus amics van guanyar temps i el van delatar a la Guàrdia Urbana. El jove cambrer s'havia afaitat els cabells i les celles per evitar ser identificat per la policia, que el buscava com a principal sospitós. Alguns testimonis diuen que portava un exemplar d'una Bíblia.

Un cop detingut, Díaz va arribar a Blanes enmig d'un núvol de càmeres i periodistes, molts d'italians. El jove, acusat d'homicidi pels Mossos d'Esquadra, ha estat interrogat sobre els detalls dels fets que ja va confessar quan el van detenir a Tarragona, gràcies a l'alerta que van donar a la policia uns amics seus. Hi ha secret de sumari i, a falta de les seves paraules, les anàlisis no han confirmat ni les causes ni la data de la mort. El cos de la jove continua a Girona, fins que una ordre judicial permeti repatriar-lo cap a Itàlia.

Imatges amb la víctima

La pàgina web del "Corriere della Sera" ha publicat una fotografia on es veuen junts la turista italiana Federica Squarize amb el seu presumpte assassí, Víctor Díaz, conegut com "El Gordo". El jove uruguaià va fugir de Lloret de Mar després que dilluns es va trobar el cadàver de la jove italiana.

Víctor és un cambrer uruguaià molt conegut a la zona d'oci nocturn de Lloret de Mar. Des que Federica Squarise, de 23 anys, va desaparèixer, l'1 de juliol, era el principal sospitós dels Mossos d'Esquadra, perquè va ser l'última persona que les càmeres de seguretat van gravar amb la turista italiana. La policia el va interrogar diverses vegades i van detectar que presentava diverses esgarrapades als braços. Fins i tot li van agafar mostres d'ADN. Quan dilluns van trobar el cadàver de la noia, Víctor va desaparèixer. Llavors, la policia va dictar una ordre de recerca i captura. La seva recerca va finalitzar a Tarragona, quan la policia local el va detenir després que uns amics a qui havia anat a veure buscant refugi el van delatar.

Concentració silenciosa a Lloret

Unes tres mil persones, convocades per diverses associacions de Lloret de Mar, han fet aquest divendres a la nit una concentració silenciosa de suport a la família de Federica Squarise i contra la violència. L'Ajuntament del municipi també s'ha afegit a la iniciativa del col·lectiu Sa Caleta, a la qual s'han sumat altres entitats, com l'Associació de Dones l'Aurora. Tothom que hi ha participat ha pogut encendre una espelma per mostrar el rebuig al crim. El consistori també ha declarat aquest dijous dia de dol oficial.

Anar al contingut