Barcelona

Presó per als dos acusats del crim de Santaló extradits des de Colòmbia

El jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona ha decretat presó provisional sense fiança per als dos detinguts a Colòmbia relacionats amb la mort de Fèlix Martínez Touriño, director del Centre Internacional de Convencions de Barcelona. Els dos homes, extradits des de Colòmbia, s'han negat a declarar davant la magistrada. Fonts judicials han apuntat que un dels dos detinguts, el cunyat de l'inductor, va ser qui presumptament va organitzar el crim de Martínez Touriño. L'altre detingut hauria estat qui els va facilitar la fuga. Recordem que els fets van passar al carrer Santaló el mes de febrer del 2009 i que el juny de l'any passat es va detenir l'inductor de l'assassinat i el sicari. Tots dos continuen a la presó.

Actualitzat
Els dos acusats han passat aquest matí a disposició judicial, després d'arribar ahir de Colòmbia. Es tracta de Said S., cunyat de l'inductor, i Yadir J., que podria haver ajudat l'autor material del crim portant-lo en cotxe des de Madrid a Barcelona i facilitant la seva fugida. Tots dos van ser detinguts al setembre per la policia colombiana a Cartagena de Indias i al març les autoritats colombianes van permetre la seva extradició. Segons han informat fonts judicials, Said S. hauria estat el que va organitzar el crim per ajudar el seu cunyat i el que hauria contractat el sicari.

El crim va tenir lloc el 9 de febrer del 2009 a la confluència dels carrers Santaló i Travessera de Gràcia de Barcelona, quan el sicari, pagat per un treballador de la víctima, va seguir Touriño quan sortia de casa i li va disparar al cap per fugir després d'abandonar l'arma.

Fugits a Colòmbia

Després de l'assassinat, Said S. va fugir des de Barcelona amb la seva dona -la germana de l'inductor- i els dos fills de la parella a Colòmbia, d'on ja no va tornar fins a la seva extradició, si bé la seva dona, María Pilar M.B., va ser detinguda la segona vegada que va tornar a Barcelona. Amb l'arribada a la capital catalana del seu marit, intentarà provar que ella no va participar en el crim i va marxar amb la seva parella a Colòmbia per voluntat d'aquest, segons fonts judicials.

L'inductor de l'assassinat, l'excap de l'àrea d'audiovisuals del CCIB, Manuel M.B., María Pilar M.B., i el sicari, Jorge Andrés M.G., que va perpetrar el crim, van ser detinguts el 29 de juny i segueixen en la presó provisional. Altres implicats són el company de pis de Yadir J., que li va deixar el cotxe per anar amb el sicari de Madrid a Barcelona, que està en llibertat sota una fiança de 10.000 euros, i la mare del sicari, acusada d'encobriment.

L'autor intel·lectual del crim de Santaló de Barcelona era un subordinat de la víctima, que va ordenar que matessin el seu cap, director general de l'empresa, per venjar-se d'aquest davant de l'amenaça d'una reestructuració que l'afectava, després de descobrir Touriño que utilitzava el seu lloc per treure beneficis econòmics.

En total, els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Civil i la policia colombiana, han detingut per aquest crim nou persones -cinc homes i quatre dones-, al Prat de Llobregat, Roda de Barà, Madrid, Leganés, Parla i Seseña, així com a Colòmbia.

Anar al contingut