Aitor Telleria i Alfredo de Miguel, durant el judici a l'Audiència d'Àlaba
Aitor Telleria i Alfredo de Miguel, durant el judici a l'Audiència d'Àlaba
Vitòria

Presó per a tres exdirigents del PNB en el cas de corrupció més gran del País Basc

L'exdiputat foral Alfredo De Miguel, principal condemnat en la trama d'adjudicació irregular de contractes i cobrament de comissions

Actualitzat

L'Audiència Provincial d'Àlaba ha condemnat l'antic "número dos" del PNB alabès Alfredo de Miguel a 13 anys i tres mesos de presó pels delictes d'associació il·lícita, suborn i tràfic d'influències.

La sentència tanca el judici més important per delictes de corrupció que s'ha fet mai al País Basc. A banda de De Miguel, considerat el cap de la trama, també s'ha condemnat els exdirigents nacionalistes Koldo Ochandiano i Aitor Telleria.

Ochandiano ha estat condemnat a set anys i mig de presó per suborn, malversació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, falsedat en document mercantil i associació il·lícita. Per la seva banda, la pena imposada a Telleria és de sis anys i mig de presó per tràfic d'influències, malversació de fons públics, falsedat en document mercantil, blanqueig de capitals i associació il·lícita.

 

La sentència considera provat que De Miguel, Telleria i Ochandiano van crear l'any 2005 una xarxa per obtenir irregularment contractes d'administracions governades pel PNB i cobrar comissions. Per fer-ho, van aprofitar-se de la seva pertinença al partit.

El cas va néixer de la denúncia d'una empresària el desembre del 2009. Ainhoa Alberdi, administradora de l'empresa Urbanorma, va denunciar que De Miguel va convocar-la a una reunió al seu despatx de la Diputació i li va demanar una comissió de 100.000 euros per la seva intervenció en l'adjudicació de l'ampliació del Parc Tecnològic d'Àlaba.

El judici del cas De Miguel es va allargar durant tot el 2018 i s'hi van jutjar 26 persones per diversos delictes comesos entre els anys 2005 i 2009. La resolució condemna 15 dels 26 processats i n'absol 11, entre els quals 4 constructors catalans.  

A la vista en què s'ha fet pública la sentència no hi han assistit la majoria dels processats.

 

 

El PNB i el lehendakari demanen perdó

Després de la sentència, el lehendakari Íñigo Urkullu ha demanat perdó. En una compareixença poc després de fer-se públiques les condemnes, el lehendakari ha defensat la "tolerància zero amb la corrupció" i ha subratllat que els fets provats responen a "actituds particulars".

Urkullu ha insistit que la sentència deixa clar que els condemnats "van actuar buscant el seu benefici personal i es van poder valdre de la seva posició per lucrar-se". Tot i desmarcar-se del cas, s'ha disculpat amb la ciutadania:

"N'hi ha prou per sol·licitar disculpes a la societat per una actitud reprovable i contrària a l'ideari i valors ètics que defensem. Tant bon punt vaig tenir coneixement dels fets vaig adoptar totes les mesures cautelars per apartar les persones avui condemnades dels seus llocs de responsabilitat política"

 

El lehendakari Iñigo Urkullu ha comparegut just després de saber-se la condemna del cas De Miguel

 

El president del partit, Andoni Ortuzar, també ha demanat perdó a la societat basca per haver tingut dirigents que van actuar d'una manera "tan censurable", però ha insistit que el cas no afecta el partit i que "no és una sentència contra el PNB":

"La sentència relata unes actituds i uns actes que no tenen res a veure amb el PNB. Al contrari, sempre tindran el PNB al davant. L'activitat política no està exempta de tatxes com les marcades en la sentència que s'ha conegut avui. Tatxes inherents a la conducta humana. Tanmateix, l'acció política que practica el PNB va dirigida a millorar la vida i el benestar de la col·lectivitat basca, d'aquesta societat. A millorar el bé comú. Per això, demanem perdó al conjunt de la societat basca pel fet que, en el nostre interior, també hi hagi pogut haver el que, segons la sentència, han actuat d'aquesta manera tan censurable i tan oposada als principis i ideals que sempre han regit aquest partit"

 

 

 

ARXIVAT A:
PNBCorrupció
Anar al contingut