Els agents hauran d'indemnitzar les dues víctimes per les lesions i el dany moral (CCMA)

Presó per a 6 mossos que van torturar i humiliar dos nois a Cerdanyola: "Us podem matar"

Els joves van fugir d'un control, van topar contra un mur i els agents ho van aprofitar per apallissar-los, fuetejar-los i amenaçar-los de mort

Redacció/AgènciesActualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat sis agents dels Mossos d'Esquadra per lesions i tortures a dos nois que van fugir d'un control a Cerdanyola del Vallès l'abril del 2016. La sentència condemna un dels agents a cinc anys i un mes de presó, i la resta a quatre anys de presó.

La secció setena de l'Audiència de Barcelona considera que els agents, a qui el cos també obrirà un expedient disciplinari, van torturar, agredir, intimidar i humiliar els nois de forma "totalment gratuïta i injustificada".

També apunta que en aquest cas concorren tots els elements "per poder parlar de tortura", ja que els agents van abusar del seu càrrec, van utilitzar un "excés de violència inexplicable", van castigar físicament els dos joves de forma "injustificada" quan ja estaven reduïts i emmanillats i els van humiliar i van intimidar.

El tribunal ha condemnat els sis mossos com a coautors d'un delicte de tortures en la modalitat d'atemptat greu a la integritat moral.

A banda de la condemna judicial, la Direcció General de Policia obrirà un expedient disciplinari amb mesures cautelars als sis agents. Segons ha explicat el cap de la policia, Pere Ferrer, en una entrevista a Ràdio 4, hi ha la possibilitat d'expulsar-los del cos quan hi hagi sentència ferma.

 "Encara hi ha possibilitat de recurs al TSJC i al Suprem, però ja sabem que hi ha una condemna per uns fets gravíssims", ha advertit Ferrer.


Cops de puny, amenaces de mort i fuetades

Els fets van passar la nit del 23 d'abril del 2016, quan els sis agents estaven fent un control de seguretat ciutadana a Cerdanyola del Vallès i un vehicle on anaven dos joves va fugir de la zona, a uns 65 quilòmetres per hora, i es va iniciar una persecució en què el vehicle fugitiu va acabar impactant contra una estructura de formigó.

Després de l'accident, segons l'Audiència, els sis agents que estaven al control, "amb ànim de menyscabar la integritat física, psicològica i moral" dels dos nois, que no oferien resistència, els van propinar cops de puny i puntades de peu a la cara, cap i cos per castigar-los per haver fugit.

A més, els van humiliar i van intimidar dient-los coses com "us podríem matar i aquí no se n'assabentaria ningú" i tallant un dels cinturons del cotxe, amb el qual els van colpejar usant la zona de la sivella.

Això malgrat que un dels joves fins i tot un s'havia posat de genolls a terra "per manifestar la seva absoluta disposició a col·laborar", i que l'altre noi mostrava una "clara actitud d'atordiment" a la part posterior del turisme, en una posició que el va deixar "totalment desprotegit" davant la "pluja de cops que tot seguit li van caure a sobre".

L'agressió va prosseguir durant uns cinc minuts, fins i tot quan els dos joves ja estaven emmanillats i a terra, en un descampat fosc i apartat.

A causa d'aquests fets, "es van veure seriosament intimidats fins al punt de témer per les seves vides aquella nit". Un dels joves va patir un episodi d'ansietat i por sever, pel qual se li va desencadenar l'abril d'aquell any un brot psicòtic, mentre que l'altre va perdre el 90% de l'agudesa visual en un ull i també va requerir tractament psiquiàtric.
 

Tebiesa de la Fiscalia per uns fets propis "d'èpoques passades"

L'Audiència ressalta la "tebiesa sorprenent" amb què la Fiscalia va limitar la seva acusació a dos delictes de lesions.

La sentència situa la Generalitat com a responsable civil subsidiària i ordena els agents a indemnitzar un dels acusats amb 10.575 euros per les lesions i les seqüeles i el segon amb 39.394 euros, així com amb 20.000 euros més a cada un d'ells pel dany moral.

Entre les conclusions, l'Audiència apunta que el fet de tallar un dels cinturons de seguretat del turisme per fuetejar els nois "recorda el tracte que en èpoques passades s'operava públicament amb delinqüents, opositors polítics, revolucionaris i esclaus, mètode que buscava deliberadament la minoració de la seva dignitat com a persones, reduint-los i cosificant-los a una categoria inferior".

A més, destaca que entre els acusats hi havia un sergent que, com que era el responsable al comandament, va poder aturar l'agressió en qualsevol moment. No va passar, i, de fet, els nois han explicat que els agents "estaven gaudint", reien i se'n burlaven.

ARXIVAT A:
JudicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut