El tuit d'Ada Colau en què demana l'alliberament dels titellaires
El tuit d'Ada Colau en què demana l'alliberament dels titellaires
Madrid

Presó incondicional per a dos titellaires acusats d'apologia del terrorisme per una polèmica actuació a Madrid

A l'espectacle de titelles es va mostrar un cartell amb el text "Gora Alka-ETA"

RedaccióActualitzat

Un espectacle de titelles infantil desferma la polèmica a Madrid i les crítiques contra l'equip de l'alcaldessa Manuel Carmena. Dos titellaires estan en presó incondicional sense fiança, acusats de fer apologia del terrorisme en un espectacle per a nens.

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno considera que el fet que l'espectacle fos adreçat a nens és un agreujant. Els detinguts s'enfronten a una pena de presó d'entre un i set anys.

El cas ha desfermat la polèmica política amb peticions de dimissió i missatges en contra de l'empresonament, com el de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Els fets

La policia va detenir divendres els dos titellaires del grup "Títeres desde abajo", acusats d'un delicte d'enaltiment del terrorisme en l'espectacle "La bruja y don Cristóbal. A cada cerdo le llega su San Martín". Es tracta d'una obra de titelles programat dins dels actes de Carnestoltes al barri madrileny de Tetuán.

Segons la denúncia, enmig de l'actuació, un dels titelles va exhibir un cartell en què es podia llegir "Gora Alka-ETA". Els dos acusats han explicat al jutge que era un joc de paraules amb Al-Qaeda i ETA.

Però no va ser aquest l'únic detall que va indignar els assistents a l'espectacle. Alguns pares van denunciar que els titelles representaven accions violentes com l'apunyalament d'un policia, una violació, la crucifixió d'una monja o l'execució a la forca d'un jutge.

Un grup de pares va decidir aturar l'obra i van trucar al 091 per denunciar els titellaires, que van quedar detinguts.

Polèmica a l'Ajuntament

L'Ajuntament de Madrid ha presentat denúncia contra la companyia de titelles i anuncia que depurarà responsabilitats per la contractació d'aquests artistes.

Els grups de l'ajuntament de Madrid demanen explicacions i responsabilitats a l'equip municipal. Esquerra Unida, en canvi, ha defensat la innocència dels detinguts. El grup municipal del PP ja ha demanat la dimissió de la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Celia Mayer, i ha posat una denúncia contra Mayer per "col·laboració en enaltiment del terrorisme i desprotecció de menors".

El portaveu adjunt del PP a l'ajuntament, Íñigo Henríquez de Luna, diu que Mayer no té excusa:

"L'Ajuntament de Madrid, la senyora Meier i tampoc l'alcaldessa es poden escudar en el fet que no coneixien el contingut perquè sí que el coneixien. Tenien tots els mitjans per haver-lo conegut"

Henríquez ja demanava la dimissió el mateix dia de les detencions:

L'Ajuntament de Madrid ha destituït el director artístic del Carnestoltes i ha anul·lat els contractes amb els programadors que van decidir incloure l'espectacle de "Títeres desde abajo".

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, qualifica de repugnant la funció i confia que la justícia actuarà per castigar-ne els responsables. La fiscalia de Madrid no descarta emprendre accions contra l'Ajuntament de la capital espanyola.

La detenció i empresonament també ha recollit missatges de suport o, si més no, en favor de la llibertat d'expressió. Amb l'etiqueta #LibertadTitiriteros es concentra el rebuig al cas. Una de les veus que s'han deixat sentir és la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En un missatge en el seu compte de Twitter, demana l'alliberament dels dos titellaires:

En el tuit, Colau reconeix que l'obra podia ser de mal gust, però demana que la gent es posi en la pell dels titellaires que, assegura, es veuran sotmesos a la "maquinària mediàtica" que repeteix sense descans "que tot és ETA".

Anar al contingut