Sara Hegazy
Aquesta fotografia de Sarah Hegazy es va fer viral i va provocar la seva detenció i, després, l'exili

Presó, exili i suïcidi: la tragèdia de l'egípcia Sarah Hegazy per ser homosexual

Sarah Hegazy va ser empresonada acusada de promoure "la desviació sexual i el llibertinatge"

Actualitzat

La repressió contra el col·lectiu LGTBI a Egipte ha acabat en tragèdia. L'activista Sarah Hegazy s'ha suïcidat al Canadà, on vivia asilada fugint de la repressió del seu govern. El 2017, la jove va ser detinguda i torturada perquè havia fet onejar una bandera de l'arc de Sant Martí durant un concert al Caire.

Sarah Hegazy, de 30 anys, la van trobar morta diumenge al seu apartament de Toronto, on vivia a l'exili des de feia uns 18 mesos. Segons el seu advocat, passava per una depressió.

Abans de treure's la vida ha deixat una carta demanat perdó a familiars i amics per haver "fracassat en l'intent de salvar-se" i ser "massa feble per resistir un món tan cruel".

Els seus seguidors a les xarxes socials han denunciat que patia estrés posttraumàtic a causa de les tortures i vexacions que hauria patit mentre va estar detinguda. Altres afegeixen que el seu estat d'ànim s'havia ressentit encara més arran de la mort de la seva mare, sense que Hegazy pogués tornar a Egipte pel seu enterrament.


Una bandera de l'arc de Sant Martí

Sara Hegazy es va fer coneguda a nivell mundial per la seva valentia durant un concert que la banda libanesa Mashrou'Leila, defensors dels drets LGTBI des que el seu cantant es va declarar obertament gai, van fer al Caire. Hegazy va brandar la bandera de l'arc de Sant Martí, una imatge que es va fer viral.

Aquest simple gest li va costar presó i tortura a les presons egípcies, acusada de promoure "la desviació sexual i el llibertinatge".

A Egipte, l'homosexualitat no està prohibida explicitament, però hi ha diverses lleis que condemnen el proselitisme o l'expressió que es consideri immoral per a la religió.

Arran de la bandera, la banda libanesa va ser vetada a Egipte i el govern va posar en marxa una de les campanyes més brutals que s'havia fet en anys contra el col·lectiu LGTBI, amb la detenció d'un centenar de persones, entre les quals Sarah va ser l'única dona. La repressió va durar 3 setmanes de detencions, assetjaments i tortures.

En els canals de televisió del país en parlaven en termes com els següents: "Com pot ser que la bandera homosexual onegi en la terra pura d'Egipte?" o "Els homosexauls s'estàn aixecant."

 

 

Exili al Canadà

Tres mesos després quedava en llibertat sota fiança i va decidir exiliar-se al Canadà, on vivia des de fa 18 mesos i des d'on va narrar la seva experiència a una cadena de Toronto.

"Ho vaig fer perquè soc homosexual i volia reivindicar-me en una societat que odia el que no és normal. I vaig publicar imatges del concert que ni imaginava que provocaria aquesta reacció."

El seu advocat ha explicat a través de les xarxes que "Sarah va pagar el preu per triar les seves preferències sexuals i defensar els drets dels maltractats sexuals".

Tant a Egipte -aquells que no poden escapar- com en altres llocs d'asil, milers de persones homosexuals continuen vivint en el silenci, la por i el trauma per la seva condició sexual.

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIHomofòbiaDrets humans
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut