Presidents del Parlament reclamen la llibertat de Forcadell: "Hauríem actuat com ella"

Torrent, Benach, De Gispert i Rigol fan a Madrid un acte de suport a Forcadell, poc abans que declari al judici del procés
Presidents del Parlament reclamen la llibertat de Forcadell: "Hauríem actuat com ella"
Madrid

Presidents del Parlament reclamen la llibertat de Forcadell: "Hauríem actuat com ella"

Torrent, Benach, De Gispert i Rigol fan a Madrid un acte de suport a Forcadell, poc abans que declari al judici del procés
Redacció Actualitzat
TEMA:
Carme Forcadell
El president del Parlament, Roger Torrent, llegint la part final de la declaració (ACN)

El president del Parlament, Roger Torrent, llegint la part final de la declaració (ACN)

A Madrid, prop del Tribunal Suprem s'ha fet aquest migdia un acte de suport a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. El president de la cambra catalana, Roger Torrent, i els expresidents Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert han llegit una declaració institucional on es reclama la llibertat de Forcadell. L'acte s'ha fet al Teatro Luchana, davant la imminent compareixença de l'expresidenta del Parlament durant el judici del procés al Suprem.

Una seixantena de representants polítics, diputats i exdiputats del Parlament i del Congrés han acompanyat els presidents i expresidents de la cambra. Entre els assistents hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La declaració demana que es retirin els càrrecs contra Carme Forcadell, perquè assegura que "no hi ha hagut cap alçament violent, ni cap rebel·lió ni sedició."

"Igual que la resta d'acusades i acusats en la causa especial contra representants polítics i socials que es fa al Tribunal Suprem, la presidenta Forcadell s'enfronta a càrrecs penals per delictes que no s'han comès. Com indica l'article 472 del Codi Penal espanyol, el delicte de rebel·lió només és aplicable en cas d'alçament públic i violent, una circumstància que mai no s'ha produït."

 

Torrent, tres expresidents del Parlament i una seixantena de representants polítics demanen l'alliberament de Forcadell (ACN)


"Nosaltres, en el seu lloc, hauríem actuat igual que ella"


El text institucional defensa l'actuació que va tenir Forcadell, i Torrent, Benach, De Gispert i Rigol subratllen que ells haurien fet el mateix.

"No podem acceptar una injustícia com aquesta quan ella va actuar en tot moment segons el que estableix el reglament de la cambra. Ho hem dit repetidament, i insistirem sempre que sigui necessari: nosaltres, en el seu lloc, hauríem actuat igual que ella."

Segons la declaració, "acusar penalment l'actuació de la mesa i la presidència d'un Parlament, quan han complert escrupolosament amb les seves funcions institucionals, és una irresponsabilitat i lesiona greument els principis del parlamentarisme democràtic".

"Els diputats i les diputades són inviolables per les opinions i manifestacions expressades en l'exercici del seu càrrec. I saltar-se aquest principi vulnera greument les garanties més bàsiques de les democràcies parlamentàries."

I afegeix:

"Per tot això, demanem que es retirin els càrrecs contra la presidenta Forcadell i la resta dels acusats. Reiterem que el dret penal no és l'instrument idoni per resoldre els desacords polítics i institucionals. I insistim que el conflicte entre Catalunya i l'Estat requereix una solució democràtica que estigui referendada per la ciutadania."

 

Fent costat a l'aturada d'aquest divendres (ACN)


Defensa del diàleg i del dret d'autodeterminació

La declaració llegida pel president i tres expresidents del Parlament assenyala que gran part dels catalans defensen el dret d'autodeterminació i que el diàleg és "imprescindible" per resoldre el conflicte.

"Una àmplia majoria de catalans i catalanes vol exercir el dret d'autodeterminació. És una pretensió legítima que no es pot respondre amb el rebuig permanent per part de l'Estat, i menys encara amb repressió. L'única solució democràtica possible, l'única solució factible, passa de forma imprescindible pel diàleg, la política i la lliure expressió de la voluntat de la ciutadania a través de les urnes. Com ha defensat sempre, de forma incansable i pacífica, la presidenta Carme Forcadell."

La lectura de l'escrit institucional, que en la seva part final ha anat a càrrec de Roger Torrent, ha acabat amb aplaudiments i amb crits de "llibertat" per part dels assistents a l'acte.

Hi han estat presents entre altres la consellera de Justícia, Ester Capella; el de Treball, Chakir El Homrani; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els portaveus d'ERC i del PDeCAT al Congrés, Joan Tardà i Carles Campuzano; i altres representants d'Esquerra, com Marta Vilalta i Sergi Sabrià; del PDeCAT, com Josep Lluís Cleries, i dels Comuns, com Jaume Asens. També hi havia membres de la CUP, com Natàlia Sànchez i Mireia Boya, i familiars dels presos, com Diana Riba, dona de Raül Romeva.

ARXIVAT A:
Carme Forcadell Roger Torrent Procés català Judici procés