janquim

#presidentmas pren possessió al Twitter abans de l'acte institucional

Ja fa temps que els usuaris catalans del Twitter reflecteixen l'actualitat en aquesta xarxa de missatges breus. La presa de possessió del cent vint-i-novè president també s'ha incorporat a aquesta quotidianitat dels intercanvis d'opinions i enllaços, les converses públiques i el relat de la immediatesa.

Actualitzat
A més, però, Artur Mas ha pres possessió al mateix Twitter i ho ha fet amb un canvi d'etiqueta, anomenada "hashtag", que han impulsat des de la coalició CiU però que ha trobat seguiment amb facilitat. Fins ara, i en els últims mesos, les referències a la nova màxima autoritat catalana anaven acompanyades de l'expressió #maspresident, que tenia un caràcter de voluntat i tenia utilitat com a part de la campanya electoral.

Es dóna la circumstància que l'expressió #presidentmontilla sí que s'havia emprat en la campanya, per part del PSC, que, com és habitual en aquestes situacions, volia mantenir el rang del seu candidat fins al darrer moment.

L'etiqueta referida al president José Montilla fa uns quants dies que ha entrat en un ús més restringit. Ha acompanyat valoracions en general positives sobre el traspàs de govern i la seva decisió anunciada la mateixa nit electoral.

Canvi de "hashtag"

A partir d'avui, una estona abans que el president de Catalunya dugués al coll la medalla que així el reconeix, el canvi ja s'havia fet efectiu a Twitter. Des d'aquest matí, s'empeny com a etiqueta #presidentmas, que ja no manifesta una aspiració sinó que constata el càrrec.

Al migdia, l'etiqueta de campanya era al primer lloc dels "hashtags" més utilitzats segons el comptador de Twit.cat, però la nova referència ja era al cinquè lloc i continuava el seu ascens.

La jornada ha estat acompanyada per aquests comentaris freqüents. Hi ha hagut un breu debat entre un periodista i un politòleg, relacionat amb el contrast de gestos, perquè el president Jordi Pujol va esquivar l'acte d'imposar la medalla al successor, el president Pasqual Maragall. Però, en general, la conversa no tenia regust agre i si de cas oferia algun contrast era entre la vivacitat del diàleg que sol haver-hi al Twitter i la solemnitat de l'acte institucional.

Possessió digital

Com és natural, hi ha més usuaris d'aquestes etiquetes entre els partidaris de CiU però el cert és que la segona té l'opció de convertir-se en l'etiqueta formal al Twitter d'un president que es troba amb un context suscitat per la digitalització i l'increment d'ús d'internet. Després de tot, compta amb un equip que s'ha preocupat del "traspàs de govern digital" i que ha volgut posar en relleu la presència de Mas en les xarxes socials basades en internet.

Al Palau de la Generalitat hi ha hagut la presa de possessió però al Twitter s'hi fa la retransmissió de l'acte, s'ha compartit i valorat l'esdeveniment i s'hi ha instal·lat una etiqueta nova que serà des d'ara referència formal, per als elogis i per a les crítiques. Els ciutadans de Catalunya tenen des d'aquest matí un nou president. Els catalans que són al Twitter des d'una estona abans ja tenien el #presidentmas.

Anar al contingut