El president de la Generalitat, Quim Torra
El president de la Generalitat, Quim Torra

Torra en l'aniversari del 27-O: "Tornar enrere no és cap opció"

El president de la Generalitat diu que han vingut a construir un estat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet un missatge institucional amb motiu del primer aniversari del 27-O. Torra reconeix que ha estat un any dur, però reivindica el camí fet i es compromet a "construir un estat".

El president ha iniciat el seu discurs citant l'última frase de la proclamació de la república d'ara fa un any:

"Fem una crida a tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de la República Catalana a fer-nos dignes de la llibertat que ens hem donat i a construir un Estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col·lectives."

Torra s'ha declarat lligat i obligat a aquesta declaració i s'ha compromès a "construir un estat":

"Hem vingut a fer exactament això: construir un Estat que tradueixi en acció i conducta les inspiracions col·lectives.

Un any difícil

El president de la Generalitat ha repassat aquest últim any i ha reconegut que no ha estat fàcil:

"Aquest any que ens separa d'aquella data històrica no ha transcorregut com volíem. Tot el pes repressiu de l'Estat espanyol va caure damunt del govern legítim i democràtic, dels màxims dirigents de les entitats civils sobiranistes, i contra centenars de ciutadans"

Torra destaca la victòria sobiranista del 21-D, malgrat la "maquinària repressora de l'estat que va pretendre esclafar la majoria democràtica catalana".

I s'emmiralla en altres processos d'independència per explicar aquestes dificultats. Assegura que "ningú no diu que serà fàcil", però que "tornar enrere no és cap opció".

"Molts països que ens han precedit en la materialització d'aquest anhel de llibertat han conegut aquest període difícil entre la declaració de la independència i la seva realització efectiva. No fem res que no s'hagi fet ja moltes vegades."

De cara al futur, recepta "grans dosis d'organització, intel·ligència i caràcter" per fer una independència que, reconeix, no es presenta "planera".

 

 

"Judici farsa"

Torra ha tornat a espressar el seu rebuig del procés judicial, que qualifica de "judici polític" contra "tot el poble de Catalunya":

"Som davant les portes d'un judici que sabem d'avançada que serà una farsa, tal com la justícia europea ja ha expressat amb les resolucions emeses pels tribunals alemanys i belgues."

Insisteix que no acceptarà cap sentència "que no sigui la lliure absolució dels encausats, el retorn dels exiliats a casa i la fi de totes les causes contra els represaliats".

Diu que si hi ha una sentència condemnatòria s'hi enfrontarà "amb la determinació de l'1 d'octubre i la força i la solidaritat del 3 d'octubre".

Un vídeo commemoratiu

Coincidint amb l'efmèride, el govern de la Generalitat ha fet públic un vídeo per commemorar el 27-O:


ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut