Preocupació a Israel per les reivindicacions polítiques al Festival d'Eurovisió

Tel-Aviv acull aquest dissabte la 64 edició del festival

RedaccióActualitzat

Prop de 200 milions d'espectadors d'una cinquantena de països seguiran aquest dissabte el Festival d'Eurovisió. Aquesta edició se celebra a la ciutat israeliana de Tel-Aviv. El xou de música en directe més important del món arrenca, aquest any, molt polititzat. El govern de Netanyahu vol utilitzar-lo per allunyar del focus mediàtic les polítiques sobre els palestins. 

El català Miki Núñez serà el representant d'Espanya en aquesta 64 edició del festival amb la cançó "La venda", escrita per Adrià Salas, de La Pegatina. L'actuació serà l'última al pavelló 2 d'Expo Tel-Aviv International Convention Center amb una capacitat per a 7.500 persones.

 

Polèmiques amb alguns artistes

Israel acull aquesta edició, en el que per a molts és una forma de netejar la imatge del país, tacada per les polítiques d'ocupació sobre els palestins. I la protesta s'ha traslladat als escenaris.

Els islandesos Hatari, catalogats com a dark tecno, vestits amb làtex, arnesos i cadenes, han decidit no boicotejar el festival, però protestar-hi des de dins.

Yigal Ravid, periodista cultural i expert en Eurovisió, explica que hi ha el temor de declaracions polítiques ofensives:

"El gran temor de l'organització, i de tothom a Israel, és que la gent de Hatari utilitzi l'escenari per fer declaracions polítiques, per ofendre la política israeliana."


Polèmica també al voltant del candidat francès Bilal Hassani. Gai, queer i musulmà, ha estat víctima d'una brutal campanya d'odi i amenaces basades en aquest retret.

 

Ravid qüestiona la seva actuació

"¿Com és possible que se li permeti actuar a Israel, considerat l'enemic de l'islam, per riure's de l'ètica dels musulmans sobre l'homosexualitat i que vingui a fer-ho aquí, a Israel?"

 

 

Un altre protagonista involuntari: l'italià Alessando Mahmoud. Raper de pare egipci, no era prou vàlid, sembla, pel vice-primer ministre Matteo Salvini, conegut per les seves polítiques antiimmigració.

 

 

 

 

A la vegada, el país afronta un problema intern: Netanyahu veu com un dels socis clau per formar govern, els jueus ortodoxos, s'han indignat perquè el certamen no respecta el seu dia de descans: el sàbat.

 

 

 

Madonna a Eurovisió

La Unió Europea de Radiodifusió ha confirmat que Madonna interpretarà "Like a prayer" i el seu nou tema "Future" amb el raper Quavo. 

També hi actuaran la guanyadora de l'any passat, l'israelià Netta, Conchita, Eleni Foureira, Mans Zelmerlöw i Verka Serduchka, amb una actuació especial en què intercanviaran cançons, i Dana Internacional, que va guanyar el festival fa 20 anys. 

ARXIVAT A:
Festival d'EurovisióIsraelMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut