Mataró / Karma Peiró

Premien els millors blogs catalans de l'any a Mataró

Dos blogs del 3cat24 han estat guardonats als Premis Blocs Catalunya 2010. "La primera esmena", escrit per Antoni Bassas, s'ha imposat en la categoria de política. I "Espai Internet" ha guanyat en la categoria de noves tecnologies. L'acabat d'estrenar TecnoCampus Mataró-Maresme n'ha acollit enguany la gala d'entrega, que organitza l'associació Stic.cat. En aquesta edició s'han presentat un total de 600 blogs a concurs, alguns dels quals han obtingut milers de vots dels internautes. D'aquestes votacions inicials, en van sortir els 10 blogs finalistes de cada categoria.

Actualitzat
Les deu categories dels Premis Blocs Catalunya 2010 han presentat, com cada any, realitats ben diverses que nodreixen internet de continguts en català de gran qualitat. El periodista i escriptor Martí Gironell ha conduït la gala dels premis en el TecnoCampus Mataró-Maresme davant de 350 persones, en un auditori acabat d'estrenar. Els guardonats han recollit una obra feta per l'escultor banyolí Jordi Portella.

A internet, la gala també ha estat seguida gairebé en directe. No hi ha hagut retransmissió en "streaming" per part de l'organització però el Twitter ha funcionat en temps real a través de #premisblocs. En el segon en què Gironell esmentava l'autor guardonat d'una categoria, desenes de "tweets" ho rebotaven per tota la xarxa.

A continuació esmentem els blogs premiats per categories:

Corporatiu: El "Taradell Bloc", de Toni Reig, és un mitjà de comunicació local nascut el 2007. Un blog casolà, creat i coordinat voluntàriament per aquest veí de Taradell. "El vaig crear en el marc de les eleccions municipals de fa tres anys i està fet amb la intenció d'informar sobre el que passa al meu municipi."

Personal: "Som la Llet" és un exemple de com una mare curiosa i la tecnologia poden ajudar els altres. Des d'aquest blog, Alba Padró, assessora sobre la lactància, comparteix experiències, informació i recursos amb altres mares. Ha estat un dels blogs més votats! "Aquest premi és un reconeixement molt important per al món de la lactància."

Cultura: "Lo Cantich", de Toni Arencón, és un blog de retalls de poesia d'arreu del món. Un quadern cuidat amb prosa poètica, poesia visual i assaigs d'autors clàssics d'ahir i d'avui que hagin escrit en llengua catalana. "Vull agrair aquest premi amb un poema de Salvador Espriu. 'Salvàvem els mots de la nostra llengua el meu poble i jo'."

Educació: "El Vaixell d'Odisseu" ens trasllada al món grecoromà. Jordi Rincón és l'autor d'aquest blog d'aula del Departament de Clàssiques de l'Escola Vedruna Gràcia de Barcelona. El premi reconeix la tasca del professor i els seus alumnes durant un any de treball. "Dedico aquest premi als meus alumnes, una tripulació estupenda. És un plaer treballar amb ells."

Audiovisual
: Amb el "Racó dels meus somnis" ens endinsem en el món de la fotografia. Pere Soler relata en el blog vivències i emocions sentides en fer cada foto. Un univers ple d'experiències en primera persona. El premi l'ha recollit la seva filla, Irene Soler, que ha agraït en nom del seu pare el guardó.

Literatura Premi Lletra, de la UOC: "Illa dels llibres", de Jordi Milian, està dedicat a la literatura i a les novetats editorials. El blog recull també entrevistes amb els escriptors més destacats. "L''Illa dels llibres' va començar el 2006 en una illa deserta i hem arribat fins aquí."

Política: "La primera esmena". El corresponsal de TV3 a Washington, Antoni Bassas, ofereix la seva visió personal dels principals esdeveniments polítics i d'actualitat als Estats Units. El blog analitza els fets amb una implicació personal. En una gravació, Bassas ha dit: "Al principi era reticent a escriure'l però el temps m'ha demostrat que ha estat una eina ideal també per comunicar-me amb els lectors del 3cat24." El premi l'ha recollit el cap d'Internacional de TV3, Toni Cruanyes.

Noves tecnologies: "Espai Internet", dels periodistes de TV3 Jordi Aguilera, Antoni Novella i Rubén García. Un recull setmanal de recursos a internet que no es pot perdre de vista. El blog va néixer el 2007 com a minisecció quinzenal del "Telenotícies cap de setmana" amb la intenció de dedicar uns minuts a parlar dels webs més útils, els més curiosos, els blogs més interessants, el més nou a la xarxa i també el més divertit. "Internet comença i acaba amb les mateixes lletres que la paraula 'infinit'. Fer-ho és una satisfacció."

Gastronomia
: "La Cuina Vermella". Txell Pi i Kike Palau obren una finestra al món gastronòmic. Dos apassionats dels sabors, les textures i les aromes armats de cassoles, paelles, fogons, forn, càmera, ploma, Facebook i Twitter parlen de la "ciència del plaer". Els autors han agraït a tothom que els ha ajudat i fins i tot a la llengua catalana, que els permet comunicar-se i expressar-se en aquest blog.

Esports: "Blaugranes en cadires de rodes" està escrit per Manel Mora, de l'associació que porta el mateix nom d'aquest blog. Amb un manifest de cinc punts vol aconseguir un tractament digne i igualitari per als barcelonistes (socis o no) que vagin al Camp Nou. A través del Facebook van aconseguir el suport de més de 6.000 persones i ara s'emporten aquest reconeixement de la gent de la xarxa. "El Barça ha de ser una fàbrica de somnis esportius. I jo vull somiar molt amb el club però també ha de ser un lloc on tothom pugui gaudir."

Premi especial Stic.cat
: Enguany comparteixen premi pel bon ús de les eines de la xarxa el "Vist i no vist", de Valentí Sanjuan, perquè ha sabut transportar la vida de la xarxa a la ràdio; Miquel Pellicer per crear a Twitter el "hastag" #neucat el passat mes de març davant de les fortes nevades a Catalunya, i Roger Melcior, autor de "Rodalies.info", perquè ha sabut captar les necessitats dels usuaris de la xarxa i materialitzar-ho de la manera més fàcil per a tothom. Ha recollit el premi Ferran Pallàs.

La cerimònia d'entrega dels Premis Blocs Catalunya 2010 tanca així una jornada plena d'activitats en què els millors blogs escolars del Maresme també han tingut el seu reconeixement al matí. L'ha seguit una trobada amb diferents bloguers de tot Catalunya per debatre temes d'actualitat d'internet i un espai de debat per parlar de la importància del llibre digital.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut