El pla del govern espanyol contempla revaloritzar les pensions d'acord amb l'IPC
El pla del govern espanyol contempla revaloritzar les pensions d'acord amb l'IPC

Premiar la jubilació tardana i penalitzar l'anticipada, el pla per reformar les pensions

La proposta del govern espanyol preveu revaloritzar les pensions d'acord amb l'IPC, però mai a la baixa, i prohibir la jubilació forçosa

Paula Brujats RubirolaActualitzat

El govern espanyol vol apropar l'edat real de jubilació a la legal i, per això, preveu penalitzar la jubilació anticipada i premiar amb un augment del 4% la pensió per cada any que s'endarrereixi la jubilació més enllà de l'edat legal, que el 2021 serà als 66 anys.

Són algunes de les propostes que el Ministeri de Seguretat Social ha traslladat a sindicats i patronals per a la reforma del sistema de pensions que l'executiu espanyol vol presentar al Congrés a principis del nou any. L'esborrany, al qual ha tingut accés TV3, també contempla revaloritzar les pensions d'acord amb l'IPC i prohibir la jubilació forçosa.

En canvi, el document no fa cap menció a la possible ampliació del període per al càlcul de les pensions, de passar de 25 anys cotitzats a 35. És una mesura que estudia el govern espanyol, però que, per ara, no té l'aval dels sindicats.

 

Premiar la demora de la jubilació

El Ministeri de Seguretat Social planteja premiar amb una pujada del 4% la pensió per cada any que s'endarrereixi la jubilació més enllà de l'edat legal (ara és del 2% al 4% segons els anys cotitzats). O com a alternatives, planteja rebre una quantitat a tant alçat per cada any endarrerit, o bé una combinació de les dues anteriors opcions.

L'elecció d'una o altra opció s'haurà de fer en el moment de tramitar la pensió i no es podrà modificar més endavant.

Endarrerir la jubilació voluntàriament també permetria cobrar una pensió per sobre de la màxima que fixin els pressupostos generals de l'Estat, segons recull l'esborrany.

 

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, durant un ple al Congrés
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, durant un ple al Congrés (EFE / Kiko Huesca)

 

Penalitzar més la jubilació avançada

Per apropar l'edat real de jubilació a l'edat legal, el Ministeri de Seguretat Social proposa penalitzar encara més la jubilació anticipada voluntària. Per una banda, proposa nous coeficients penalitzadors en els primers anys i en els últims anys en què es pot optar a la jubilació anticipada (al voltant dels 64 i 66 anys).

Per altra banda, i per als treballadors amb salaris més alts que tinguin dret a la pensió màxima, proposa aplicar els coeficients reductors sobre el total de la pensió i no sobre la base reguladora per retallar les quotes a percebre.

 

Revalorització d'acord amb l'IPC, però que mai baixin

El document inclou, d'acord amb el Pacte de Toledo, que per a la revalorització anual de les pensions es prendrà com a referència l'IPC, i introdueix com a limitació que en cap cas baixaran, ni quan l'IPC sigui negatiu.

La reforma també preveu prohibir la jubilació forçosa per "afavorir la prolongació de la vida laboral" i, per això, es vol que els convenis col·lectius no puguin establir clàusules que permetin extingir el contracte laboral quan el treballador compleix l'edat legal per retirar-se.

 

Manifestació de pensionistes, dilluns passat als carrers de Bilbao
Manifestació de pensionistes dilluns passat als carrers de Bilbao (EFE / Miguel Toña)

 

Avantatges per als desocupats des del 2013

L'esborrany de la reforma de les pensions recull també mantenir vigent la clàusula de salvaguarda de les pensions que venç el 31 de desembre i que atorga avantatges en la jubilació a les persones desocupades des de l'1 d'abril del 2013 i que no han tornat a treballar.

És una mesura que, segons els sindicats, beneficia milers de treballadors que es podran jubilar als 65 anys i podran esquivar les condicions més dures que va introduir la reforma de les pensions del 2011.

 

 

ARXIVAT A:
PensionsEconomia de butxaca
Anar al contingut