Peri Rossi va publicar el seu primer llibre a l'Uruguai als 22 anys

Premi Cervantes per a Cristina Peri Rossi, escriptora uruguaiana establerta a Barcelona

El jurat en destaca la llarga trajectòria, versatilitat i compromís amb temes com la condició de dona i la sexualitat

RedaccióActualitzat

L'escriptora uruguaiana Cristina Peri Rossi, que es va exiliar a Barcelona als anys 70 fugint de la dictadura, és la nova premi Cervantes. Dotat amb 125.000 euros, és el guardó més prestigiós de les lletres hispàniques.  

Peri Rossi, nascuda a Montevideo fa 79 anys, ha rebut la notícia malalta al llit, a casa seva, a Barcelona, on ha respost per telèfon les preguntes de TV3: 

El jurat del Cervantes ha destacat la llarga trajectòria de Peri Rossi i l'envergadura d'una escriptora capaç de mostrar el seu talent en gèneres diversos.

L'acta del jurat també reconeix el seu compromís amb temes com la condició de la dona i la sexualitat. I els ponts que la seva obra ha establert entre Espanya i Llatinoamèrica.


Intensa relació amb Cortázar

La seva producció, escampada en diverses editorials, abasta la novel·la, el conte i la poesia, i alguns volums que recullen la seva obra de forma antològica. Un altre dels seus llibres, "Julio Cortázar y Cris", explica la relació intensa que l'escriptora va mantenir amb l'autor de "Rayuela". 

Pieri Rossi va publicar el seu primer llibre el 1963 i va obtenir els premis més importants de l'Uruguai.

El 1972, tant la seva obra com el seu nom van quedar prohibits als mitjans de comunicació per la dictadura militar que va imperar al país fins al 1985. 

Va ser aquest any quan es va traslladar a Barcelona i va començar a escriure a les pàgines de la mítica revista "Triunfo".

'La insumisa' és el llibre autobiogràfic de Peri Rossi
"La insumisa" és el llibre autobiogràfic de Peri Rossi(EFE/Federico Anfitti )

 Perseguida per la dictadura franquista, es va haver d'exiliar a París el 1974. A finals d'aquell any va tornar a Barcelona.

Entre els títols publicats, "La nave de los locos", "El amor es una droga dura", "Todo lo que no te pude decir" o la novel·la autobiogràfica "La insumisa".

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut