Preguntes freqüents

Un model de Salut preveu més ingressos per Covid per Nadal i la tercera onada al gener

Argimon demana precaució i recorda que la Covid s'encomana en entorns de confiança: amb la família, els amics o els companys de feina quan es relaxen les mesures

RedaccióActualitzat

"No abaixar la guàrdia", aquest és el missatge que vol transmetre el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon. En una entrevista al "Preguntes freqüents", de TV3, Argimon ha fet una crida a la responsabilitat individual durant les festes de Nadal per evitar que es compleixin les prediccions dels models matemàtics i al gener hi hagi una tercera onada de Covid. Argimon també ha explicat que encara "no està recuperat al cent per cent" de la Covid, però que ja pot fer una vida normal.

Argimon ha explicat que el descens en les dades de la Covid es va frenar quatre o cinc dies després de començar a relaxar les restriccions, i que això ha fet replantejar els plans de reobertura:

"Les xifres no van malament, les dades continuen baixant, però molt poc, gairebé imperceptiblement. Estàvem baixant en picat en un ritme de 6-7 diari, i el que de cop i volta veiem, quatre o cinc dies després de començar l'obertura, és que això es frena radicalment. La tendència al descens es frena."

Per aquesta raó, el que preocupa de cara a Nadal és l'augment de la mobilitat i d'interaccions entre les persones:

"La mobilitat és anar a diversos espais, per exemple vaig al gimnàs, vaig al teatre, vaig a fer el cafè, estic amb els amics, estic aquí i allà. Ens movem d'un lloc a un altre per trobar-nos i fer coses amb gent."


Argimon apel·la a la responsabilitat personal a l'hora de planificar les festes de Nadal i les trobades amb familiars i amics. La recomanació del govern és que es trobin un màxim de 10 persones, però assegura que aquest nombre ja és massa alt per fer trobades de llarga durada en un menjador o sala com les que tenim a la majoria de pisos:

El secretari de Salut Pública demana "seny" a la ciutadania: "El que és molt important és que nosaltres pensem com fem la trobada, si realment és necessari que es trobin 8-10 persones en un menjador com els que hi ha a les cases normals, perquè hi haurà aglomeració". Argimon creu la decisió de quines trobades són "necessàries" i quines no haurà de ser individual: "Ho hem de pensar molt bé i és responsabilitat individual el que fem".


Tercera onada al gener?

Argimon ha explicat que, depèn de com vagin les festes, la situació es pot complicar. Salut disposa de models que preveuen un increment d'ingressos hospitalaris de cara a les festes de Nadal i una tercera onada al mes de gener.

"Tenim algun informe que és predicció, que és un model que ens diu que per Nadal molt probablement tindrem un increment d'ingressos."


Segons ha explicat Argimon, "és probable que arribi una tercera onada" de la Covid al gener: "Espero que no arribi, però és probable que arribi. Algun model matemàtic ens diu que cap al gener".

El secretari de Salut Pública reconeix que se saben poques coses del virus i diu que han de "gestionar incerteses": "El que costa d'entendre és que a vegades es tracta de fer una gestió d'assaig i error".

Argimon alerta que el moment en què hi ha més contagis de la Covid és quan "s'abaixa la guàrdia" i  en trobades amb familiars i amics:

"Quan ens contagiem és amb la gent més propera, la que tenim més confiança, amb la família, els amics, amb la gent de la feina. En el moment que baixem una mica la guàrdia, i al Nadal això es multiplica."

"Ens podem trobar amb el pare i la mare, tots els germans, i s'ajunten bombolles, però aquest Nadal això serà un problema. Jo no diria que s'ha de prohibir el Nadal. Això no ho diré."

 


Argimon ha defensat que la nit de Nadal i de Cap d'Any s'hagi allargat l'horari del toc de queda fins a la 1.30 perquè es deixa una mica de marge per desplaçar-se. El secretari de Salut Pública admet que hi ha "incongruències" als plans previstos per a les festes. "Es fa bàsicament per reduir la mobilitat i limitar la interacció" ha explicat, "les dues dates fixades són excepcions".


L'ús dels test d'antígens

Respecte als dubtes sobre si és útil o no fer un test d'antígens abans de les trobades nadalenques, Josep Maria Argimon ha dit que aquesta mena de tests "tenen una utilitat claríssima en un entorn assistencial, en les persones que tenen símptomes, quan trobem un positiu i anem a buscar els seus contactes estrets". Però alerta que hi ha a la venda tests que no es pot certificar que tinguin una sensibilitat tan alta com diuen els fabricants i, per tant, ell no els recomana i diu que donen "una falsa seguretat":

Per Argimon, és important preservar la salut mental i la dignitat de les persones que estan ingressades en residències i, per aquesta raó, recomana que puguin passar el Nadal en família, tot i que ha advertit que "el risc zero no existeix":


ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesConfinament Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut