Acord per prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre

Govern, sindicats i patronal han pactat allargar un instrument que ara mateix dona cobertura a 600.000 treballadors

RedaccióActualitzat

El govern espanyol, els sindicats i la patronal han arribat a un acord per prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre.

L'última proposta del ministre Escrivá hauria salvat les reticències de la patronal, que aquesta tarda ha donat el vistiplau per unanimitat al pacte. També ho han fet els sindicats. Aquest dimarts, la vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ja es mostrava optimista per l'acord.

 

El Consell de Ministres ha aprovst aquest dijous la pròrroga d'aquest instrument, que ara mateix dona cobertura a 600.000 treballadors.

Fins ara, les principals discrepàncies giraven al voltant de les ajudes a les cotitzacions de les empreses.

Dilluns va fracassar la reunió entre govern i agents socials perquè no van poder consensuar la modificació que vol fer el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivà, perquè les exoneracions de les cotitzacions passessin a ser per als treballadors que tornen a la vida activa, en lloc dels treballadors que continuen en un expedient temporal.

Finalment, l'acord preveu augmentar ajudes a les cotitzacions per a les empreses que treguin de l'ERTO els seus treballadors, però es mantenen per als que continuïn en aquesta situació. Un punt que ha permès que la CEOE hagi aprovat aquesta pròrroga, que ha arribat pocs dies abans que s'acabés l'anterior, dilluns que ve, 31 de maig.

L'executiu considera que ha arribat el moment d'incentivar el retorn de treballadors a la feina i, amb aquest objectiu, millora les condicions per a les empreses que reactiven els empleats en ERTO.

Catalunya és la comunitat autònoma que més ha utilitzat els ERTO.


Quines ajudes preveu l'acord dels ERTO

En el cas de treballadors que tornin a l'activitat, l'acord preveu una exoneració del 95% de la quota per a les empreses amb menys de 50 assalariats i del 85% a les que en tinguin 50 o més, entre el juny i el setembre.

Si mantenen els treballadors suspesos, l'exempció serà del 85% el juny, juliol i agost i del 70% al setembre si l'empresa té menys de 50 treballadors. Si en té 50 o més, els percentatges seran del 75% i el 60%, respectivament.

A la llista d'activitats ultraprotegides, les que tenen més ajuda, hi entren tres sectors: confecció d'altres peces de vestir i accessoris, comerç majorista de cafè, te, cacau i espècies i activitats de fotografia.

I en surten les arts gràfiques i serveis relacionats, la fabricació d'instruments d'òptica i equip fotogràfic, comerç minorista d'ordindors, equips perifèrics i programes informàtics en establiments especialitzats, transport espacial i lloguer de mitjans de navegació.

En el cas del ERTO per limitació d'activitat, les ajudes cobriran entre el 65% i el 85% de la quota. I en el cas d'impediment de l'activitat l'exoneració serà del 100% si tenen menys de 50 treballdors i del 90% si superen aquesta xifra.

Actualment, dels gairebé 600.000 trballadors en ERTO, 233.000 són de sectors ultraprotegits, 137.000 dels limitats i poc més de 16.000 dels que no poden tenir activitat.


Satisfacció de la patronals i els sindicats

La patronal CEOE ha avalat la proposta per unanimitat i defensa que "s'adequa a les necessitats de les empreses, sobretot les que tenen més mala situació i perspectives per als pròxims mesos".

En l'àmbit sindical, el secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, ha qualificat de "magnífica notícia" l'acord tripartit per renovar els ERTO, com a "palanca que ha salvat milions de lloc de treball" durant la pandèmia. Sordo ha afegit que el pacte és "un incentiu per culminar l'acord de pensions".

Segons Sordo ha estat un acord "difícil" que es podria haver assolit sense tantes exoneracions a les empreses, però "en tot cas és una bona notícia que "per primera vegada la caiguda de l'economia no s'hagi traduït en una caiguda superior de l'ocupació".

La UGT també ha aplaudit l'acord i ha destacat que beneficia tant milers de famílies com moltes empreses, a més d'afegir que confia que no calgui tornar-lo a prorrogar.

És la cinquena vegada que el govern espanyol i els agents socials arriben a un acord perls Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació des que va començar la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut