Els portaveus del PSN, Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra (EFE)
Navarra

Preacord de govern a Navarra presidit per la socialista María Chivite

El PSN, Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra han acordat un programa "progressista i plural", però necessiten l'abstenció d'EH Bildu per tirar-lo endavant

RedaccióActualitzat

El PSN, Geroa Bai, Podem i Esquerra-Ezkerra han tancat aquest divendres un preacord de programa de govern "progressista i plural", liderat per la socialista María Chivite.

L'objectiu, segons Chivite, és un govern per gestionar Navarra en els pròxims quatre anys "que aprofundeix en l'autogovern des de la lleialtat institucional".

El programa és "ambiciós" i està "centrat en les persones", segons ha detallat la socialista. Chivite ha afegit que és un preacord de "clara marca progressista, amb grans avanços socials", que fa front als "reptes econòmics" i insisteix en la "convivència".

En la mateixa línia, la líder de Geroa Bai, Uxue Barkos, ha afirmat l'acord és "ambiciós, progressista i plural", perquè "marca les línies que ja s'estaven treballant" en aquesta legislatura que ella ha presidit.

María Chivite ha agraït la "voluntat de diàleg" a la resta de partits. El secretari general de Podem, Eduardo Santos, també ha destacat el "valor del diàleg" materialitzat en aquest acord, i ha recordat que el que s'ha pactat aquest divendres és "el què", però que, després, vindrà "el com" i "el qui". Un cop fet el preacord, queda negociar el model i l'organigrama del govern.

La portaveu d'Esquerra-Ezkerra, Marisa De Simón, ha valorat els "compromisos importants" que inclou aquest acord, basat en pilars "socials":

"És un programa alternatiu a la dreta i, en aquest sentit, Esquerra-Ezkerra compleix amb el compromís amb la ciutadania de facilitar un govern alternatiu al de dretes."

Les direccions de cada partit han de negociar l'estructura i la composició del govern (EFE)

 

L'abstenció d'EH Bildu, necessària per tirar endavant l'acord

Però per impedir una presidència de Navarra Suma, la coalició integrada per UPN, PP i Ciutadans, i poder tirar endavant aquest acord, les quatre forces necessiten l'abstenció d'EH Bildu. María Chivite ha reconegut que, si la coalició abertzale no s'absté ni dona suport a la investidura socialista, no té "un pla B":

"Estem treballant en el nostre pla, en el programa que hem compartit per als propers quatre anys, que és el que volem construir per als navarresos, i esperem que surti bé."

 

EH Bildu ha recordat que és "imprescindible" per a un govern estable a Navarra:

"Un hipotètic govern que es defineix a si mateix com a progressista no es pot basar en l'exclusió política d'una part de la societat, sinó en un model democràtic de convivència."

 

Barkos ha estat contundent sobre la possibilitat que Geroa Bai faci d'intermediari entre EH Bildu i el PSN:

"Geroa Bai no és intermediari de ningú. No hi ha intermediació com a corretja de transmissió de res ni de ningú."

 

De moment, les direccions de cada partit hauran de ratificar l'acord. Més endavant, hauran de negociar l'estructura i la composició del govern. Les converses es reprendran després dels Sanfermines, a partir del 14 de juliol.

Anar al contingut