Madrid

PP i Cs frenen l'argúcia de Sánchez per aprovar els pressupostos

PP i Cs consideren "un frau" l'esmena, mentre que PSOE i Units Podem diuen que la Mesa del Congrés no té "competències" per parar-la

RedaccióActualitzat

La Mesa del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dilluns al matí excloure una esmena que volia evitar el veto del Senat, on el PP té majoria absoluta, a l'augment dels objectius de dèficit públic. Ho han aconseguit PP i Ciutadans gràcies als 5 vots que hi tenen enfront els 4 que hi tenen el PSOE i Units Podem,

La decisió s'ha pres en una reunió de 2 hores llarga i tensa, en la qual la mesa ha analitzat i acceptat els dos recursos presentats pels dos partits que hi han votat a favor contra l'admissió a tràmit d'aquesta esmena, inclosa en la tramitació d'una llei contra la violència masclista, aprovada per la Mesa de la Comissió de Justícia.

Aquesta esmena es va aprovar per sorpresa dimarts de la setmana passada amb els vots del PSOE, Units Podem, ERC i el Grup Mixt.

Notícia relacionada: El Partit Popular podria presentar esmenes als seus propis pressupostos al Senat

L'esmena és "un frau de llei", segons PP i Cs

Tant PP com Ciutadans han justificat la presentació dels recursos perquè consideren que l'esmena era "un frau de llei", perquè no corresponia a la llei que volia esmenar i perquè ja s'està tramitant l'eliminació del veto del Senat en una altra iniciativa legislativa.

PSOE i Units Podem s'han queixat dient que la Mesa no té competències per "corregir" la mesa de la Comissió de Justícia, on el PSOE té majoria. Units Podem ha dit que s'estan plantejant portar la decisió d'aquest dilluns al Tribunal Constitucional.

La votació s'ha fet sense que PP ni Cs hagin consultat prèviament als lletrats del Congrés si s'ajustava a llei. L'objectiu del PSOE i d'Units Podem amb l'esmena tombada era aixecar el sostre de dèficit dels pressupostos elaborats pel PP, i l'objectiu de PP i Ciutadans és impedir-ho.

Aquesta lluita jurídica entre els grans partits, inèdita fins ara, està passant perquè la majoria que té capacitat per guanyar votacions al ple del Congrés està en minoria a la Mesa. A això s'afegeix que el PP, una força minoritària a aquesta cambra, en canvi té majoria absoluta al Senat, i té la intenció d'utilitzar-la per posar les coses molt difícils al govern de Pedro Sánchez.

ARXIVAT A:
PPPSOECs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut