El PP de Casado i els Cs de Rivera es disputen la presidència de la Junta (EFE)
El PP de Casado i els Cs de Rivera es disputen la presidència de la Junta (EFE)

PP i Ciutadans s'atribueixen el lideratge del canvi polític a Andalusia

La irrupció dels ultradretans de Vox, amb 12 escons, pot ser la clau de la sortida dels socialistes del govern andalús

RedaccióActualitzat

Els socialistes han guanyat a Andalusia però, al mateix temps, han estat els grans derrotats. L'enfonsament de Susana Díaz -després de perdre 14 escons- i la irrupció de Vox són els dos indicadors més destacats d'unes eleccions andaluses que obren un nou escenari que podria desembocar en un canvi de cicle polític. Tant el Partit Popular, en segon lloc, com Ciutadans, tercers, volen encapçalar aquest canvi que arribaria després de gairebé 40 anys d'executiu socialista.

Les forces polítiques de dreta sumen per poder governar a Andalusia, en gran part per l'entrada espectacular dels ultradretans de Vox, que obtenen 12 escons. El Partit Popular andalús obté 26 escons, 7 menys que en la legislatura passada, i podria governar amb Ciutadans, que n'aconsegueix 21, 12 més que en els comicis anteriors. Amb Vox sumen 59 escons, per sobre dels 55 de la majoria absoluta.

Pols entre Casado i Rivera per liderar el nou govern andalús

Tant el candidat popular, Juanma Moreno, com el de Ciutadans, Juan Marín, estaven exultants perquè afirmen que ha arribat l'hora del relleu polític al govern andalús.

 

Juanma Moreno: "Han acabat 40 anys d'hegemonia socialista a Andalusia" (EFE)

 

Juanma Moreno es planteja liderar aquest relleu. I feia aquesta reflexió: "Nosaltres proposàvem un canvi, nosaltres garantíem un canvi i avui sabem que Andalusia vol canvi i, per tant, tindrà canvi (···) Han acabat 40 anys d'hegemonia socialista a Andalusia."

Des de Madrid, Pablo Casado obria la porta a negociar "una alternança necessària" i feia un advertiment al president espanyol: "Aquesta és la primera pedra que suposa per a Pedro Sánchez un fracàs històric. Els andalusos han dit un 'no' rotund a Pedro Sánchez."

Però Ciutadans també reclama el lideratge del pròxim executiu andalús. Juan Marín, que va comparèixer davant els periodistes al costat d'Albert Rivera i Inés Arrimadas, demanava el suport d'altres partits per "encapçalar el canvi". Subratllava que durant els últims tres anys han estat "responsables" i han permès que hi hagi govern també en moltes comunitats autònomes "perquè han pensat més en Espanya que en el seu partit."

Aquest matí, Marín ha emplaçat Susana Díaz a fer costat a un govern de Cs, al qual veu "legitimat" per presidir Andalusia. I ho justifica pel fet que la seva formació ha estat "l'única força del canvi que ha crescut", alhora que diu que Díaz "ha obtingut els pitjors resultats del PSOE" en la democràcia.

El dirigent andalús no ha aclarit -en declaracions a TVE i Antena 3- si estaria disposat a rebre el suport de Vox per formar govern. Ha dit que el seu partit ha donat suport al PSOE i al PP en diferents comunitats i que ara aquests dos partits "s'ho haurien de pensar, perquè és el torn de Ciutadans."

La nit passada, Albert Rivera afirmava rotundament: "Avui traurem el PSOE de la Junta", i es preguntava "per quin motiu el PP i el PSOE no poden permetre que governi Ciutadans."

 

Albert Rivera i Inés Arrimadas al costat de Juan Marín (EFE)

 

Vox: "La reconquesta"

L'extrema dreta estava eufòrica després de saber que entraven al Parlament andalús amb 12 diputats. El candidat de Vox, Francisco Serrano, també apuntava que la seva formació serà "la que propiciarà el canvi a Andalusia", un canvi que definia com "la reconquesta".

En la mateixa línia, el president de Vox, Santiago Abascal, deia que els andalusos "tenen la clau de Sant Telmo per expulsar la corrupció d'Andalusia", i destacava que "marquen un camí per a molts espanyols". Segons Abascal, "el cop separatista ha canviat de lloc passant de la Generalitat a La Moncloa i els andalusos han anat en contra d'aquest procés revolucionari que pretenen els socis de l'actual govern central."

El líder ultradretà vaticinava que "el gran canvi que es produirà a Andalusia, si tots estem a l'altura de les circumstàncies, preludia un gran canvi a les eleccions nacionals quan el govern ens retorni la veu als espanyols."

 

D'esquerra a dreta, Javier Ortega i Santiago Abascal, líders de Vox, i Francisco Serrano, candidat del partit (Reuters)

 

ARXIVAT A:
AndalusiaEleccionsPSOEPPCsUnides PodemVox
Anar al contingut