Soraya Sáenz de Santamaría i la ministra Fátima Báñez al palau de La Moncloa
Madrid

PP i Ciutadans augmenten la pressió sobre el PSOE perquè faciliti la formació de govern a Espanya

El PP busca la complicitat de Ciutadans per intensificar la pressió per aconseguir l'abstenció dels socialistes en un possible debat d'investidura

RedaccióActualitzat

El Partit Popular i Ciutadans intensifiquen la pressió sobre el PSOE perquè s'abstingui en les votacions del debat d'investidura i faciliti la formació d'un govern a Espanya.

Encara no hi ha data per a un possible debat d'investidura, però des del PP donen senyals que s'està treballant per arribar a un acord. Divendres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, buscava la complicitat de Ciutadans per aconseguir l'acord i confirmava que Mariano Rajoy vol "continuar treballant" amb Pedro Sánchez.. Sáenz de Santamaría no va voler entrar en la polèmica interna del PSOE, però va assegurar que "cada partit ha de ser conscient de la seva responsabilitat per evitar la repetició de les eleccions".

Des de Ciutadans defensen que s'ha de separar "clarament" la investidura de la negociació dels pressupostos o el sostre de despesa. Segons el secretari d'Organització de Ciutadans, Fran Hervías, la negociació per arribar a una acord d'investidura "no té res a veure" amb el fet que Ciutadans pugui ajudar a fer que Espanya "surti del bloqueig institucional". Hervías ha recordat la disposició de Ciutadans a "donar estabilitat al país" i a "parlar de pressupostos i del desafiament separatista".

La direcció socialista s'aferra a mantenir el "no" a Rajoy, però destacades veus de la vella guàrdia del partit pressionen per l'abstenció. José Luis Rodríguez Zapatero advertia aquesta setmana dels perills d'una nova convocatòria electoral i demanava diàleg intern. Una postura semblant defensava l'exvicepresident socialista Alfonso Guerra, que es mostra partidari d'una abstenció "generalitzada".

D'aquest escenari polític, en queda al marge Podem, si no és que fracassa la investidura de Mariano Rajoy. Però veus destacades de Podem, com el portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, entren també en el joc de pressionar el PSOE, recorden als socialistes el seu "no" a Rajoy durant tota la campanya electoral i demanen que resisteixin davant dels que els reclamen "l'harakiri" de l'abstenció per garantir la governabilitat.

Anar al contingut