Madrid

PP i CiU apel·len a la tradició per mantenir el crucifix a les escoles

PP i CiU han expressat al Congrés dels Diputats el seu rebuig a l'acord entre Esquerra Republicana de Catalunya i el PSOE per demanar que es retirin els crucifixos de les escoles públiques. Des de les files del PP, Esteban González Pons ha defensat que els espanyols i els europeus tenen "una tradició més enllà del fet religiós" i si per "combatre" la religió "acabem renunciant a la nostra tradició i cultura no quedarà res de nosaltres". El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha mostrat el seu rebuig a la iniciativa però no pel fet de ser o no catòlic, sinó per raons "constitucionals". Antonio María Rouco Varela, per la seva banda, s'hi ha oposat afirmant que "la democràcia no funciona amb imposicions".

Actualitzat
Segons Duran i Lleida, la proposta va en contra de la llibertat d'ensenyament i de la llibertat dels pares per educar els fills segons les seves conviccions morals i religioses. Per Duran, el consell escolar d'una escola pública o concertada té dret a tenir el seu propi ideari, i impedir-ho suposaria, segons la seva opinió, un atemptat contra l'autonomia d'aquests centres.

Per tot plegat, Duran ha mostrat la seva preocupació per "aquest primer pas", perquè és "l'avantsala" d'altres decisions que vindran. De fet, ha destacat que ja hi ha alguns col·legis als quals se'ls està impedint la instal·lació del pessebre i altres en què s'està començant a parlar de vacances d'hivern o de primavera en comptes de Setmana Santa i Nadal. "I això no és una qüestió religiosa; és una qüestió cultural", ha afirmat. "Es un primer pas -ha dit- que va en la línia de la supressió d'aquests signes que formen part d'un laïcisme que no comparteixo i que està lluny de la laïcitat, que és la que empara l'aconfessionalitat de l'Estat".

Rouco confia que no es dugui a terme

El president de la Conferència Episcopal Espanyola, Antonio María Rouco Varela, ha manifestat que l'acord assolit en la Comissió d'Educació del Congrés per retirar els crucifixos dels centres escolars és "molt trist i molt dolorós". També ha subratllat que confia que aquesta decisió "es quedi al nivell de la comissió" i no es dugui a terme ja que "es privaria les famílies i els nens espanyols en les escoles de l'Estat de poder veure" el signe "més fonamental i característic de la seva fe, i de la fe que ha configurat la seva història personal, la història de les seves famílies, la història del seu poble".

Rouco Varela ha ressenyat que el crucifix "és un signe no només religiós, és un signe d'un humanisme que ha fet transpirar el món sencer amb valors com el perdó o la misericòrdia". També el president de la Conferència Episcopal ha criticat el "mètode" d'aquesta decisió ja que "la democràcia funciona amb la llibertat i no amb la imposició, facilitant que es puguin exercir els drets i no limitant-los".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut