L'estudi que s'ha presentat avui l'ha liderat l'Hospital Carlos III de Madrid (Reuters/ Dado Ruvic)

Posar una segona dosi de Pfizer als que en porten una d'AstraZeneca seria efectiu i segur

L'estudi Combivacs, en què participen el Clínic i el Vall d'Hebron, s'ha fet en menors de 60 anys i confirma que la immunització augmenta posant vacunes diferents
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Subministrar una primera vacuna d'AstraZeneca i després una segona de Pfizer és totalment efectiu contra la Covid-19 i té pocs efectes secundaris.

Aquesta és la conclusió d'un assaig clínic liderat per l'Institut de Salut Carlos III de Madrid en què han participat cinc hospitals, entre els quals, la Vall d'Hebron i el Clínic de Barcelona.

L'estudi demostra que posar dues dosis de diferents laboratoris en menors de 60 anys provoca una "resposta immune forta" i els efectes secundaris "de lleus a moderats" ja coneguts fins ara.

De fet, posar una segona dosi de Pfizer potencia en un 150% la resposta immune davant la Covid d'aquelles persones que tenien una primera dosi d'AstraZeneca, tal com ha explicat el coordinador de la Xarxa d'Investigació Clínica del Carlos III i cap de Farmacologia Clínica de l'hospital La Paz, el doctor Jesús Antonio Frías.

"Només podem concloure que l'administració d'una dosi de reforç és altament immunogènica i segura, i les reaccions adverses són similars a las que es tenien amb una pauta d'administració única d'altres vacunes i en cap cas eren greus."


Els efectes secundaris més usuals després de vacunar-se són, a nivell local, dolor a la zona de la punxada i enduriment de la pell o del teixit subcutani, i a nivell general, mals de cap, malestar general, calfreds i nàusees.

Una infermera carregant una dosi d'AstraZeneca en un punt de vacunació (ACN/Aleix Freixas)

L'estudi s'ha fet públic hores abans que es reuneixi la ponència de vacunes del Ministeri de Sanitat que ha de decidir com continua la vacunació dels pacients menors de 60 anys que només han rebut una dosi d'AstraZeneca i que tenen la pauta de vacunació aturada.

La ponència de vacunes, formada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ja té un primer informe d'experts sobre la taula, que recomana acabar la pauta dels menors de 60 anys ja vacunats amb Astra amb una segona dosi d'AstraZeneca. També l'EMA, l'Agència Europea de Medicaments, ha recomanat posar la segona dosi d'AstraZeneca a qui ja té la primera.

El risc d'aparició de trombes

A principis d'abril, el Ministeri de Sanitat va decidir vacunar amb AstraZeneca només els més grans de 60 anys per l'aparició de trombes "molt rars" sobretot en persones per sota d'aquest llindar, una decisió que també han pres països com França o Alemanya.

Aquesta restricció va provocar que molts menors de 60 anys que ja havien rebut una primera dosi d'AstraZeneca no poguessin rebre la segona injecció.

A Catalunya, hi ha unes dues-centes mil persones en aquesta situació, sobretot personal essencial com mestres, que encara estan pendents de saber com acabarà la seva pauta de vacunació.

La segona de Pfizer, més efectiva que la d'AstraZeneca?

Aquest estudi, anomenat Combivacs, en què han participat 676 pacients d'entre 18 i 59 anys de tot Espanya, certifica que posar AstraZeneca i després Pfizer augmenta la immunitat dels pacients amb pocs efectes secundaris.

Potser fins i tot més que si se'ls posés una segona dosi d'AstraZeneca, com ha explicat la responsable del Laboratori de Serologia del Centre Nacional de Microbiologia, la Dra. María Teresa Pérez Olmedo:

"El que s'ha vist en assajos d'Astra/Astra (dues dosis d'AstraZeneca) és que s'aconseguia augmentar fins a 3 vegades els anticossos neutralitzants; en el nostre estudi l'augment d'anticossos neutralitzants és de 7 vegades més. És a dir, hi ha més anticossos neutralitzants en aquest estudi."


Comparar estudis, però, han avisat els experts, és complicat, perquè s'han dissenyat de forma diferent.

A més de l'Institut Carlos III, el Vall d'Hebron i el Clínic, en l'estudi també hi han participat l'hospital La Paz de Madrid, el Cruces de Biscaia i el Centre Nacional de Microbiologia, com a laboratori d'anàlisis central. El 56% dels participants en l'assaig són dones i la mitjana d'edat de tots dos grups és de 44 anys.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut