El president de Portugal té 20 dies per ratificar la llei que convertirà el país en un dels quatre que permeten l'eutanàsia a Europa

Portugal legalitza l'eutanàsia i es convertirà en el setè país del món que la permet

La llei portuguesa restringeix l'eutanàsia a casos extrems i únicament per a pacients majors d'edat amb la nacionalitat portuguesa o residència legal

RedaccióActualitzat

El Parlament de Portugal ha aprovat aquest divendres la legalització de l'eutanàsia amb 136 diputats a favor, 78 en contra i quatre abstencions. Correspon al president portuguès, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, ratificar la llei –com s'espera-- en 20 dies.

Això ha de convertir Portugal en el setè país del món i el cinquè d'Europa si comptem Espanya - que encara no ha aprovat la llei al Senat - que permet la mort assistida de malalts terminals. La llei portuguesa restringeix l'eutanàsia a casos extrems i únicament per a pacients majors d'edat i amb la nacionalitat portuguesa o residència legal.

La llei queda ara en mans del president Rebelo de Sousa, que diumenge precisament va aconseguir ser reelegit per a un segon mandat. D'ideologia conservadora i catòlic practicant, pot sol·licitar al Tribunal Constitucional que es pronunciï i fins i tot vetar el text, tot i que aquest rebuig podria ser revertit al Parlament.
 

Llibertat de vot

Les dues principals formacions polítiques, el governant Partit Socialista (PS) i l'opositor Partit Social Demòcrata (PSD), han donat via lliure als seus diputats perquè votessin en consciència. Això ha fet que diversos socialistes s'hagin desmarcat del "sí" i que alguns conservadors donessin suport a la mesura.

El Bloc d'Esquerra, la formació Persones-Animals-Natura (PA) i el Partit Ecologista Els Verds (PEV) també s'han pronunciat a favor, mentre que el Centre Democràtic Social (CDS), l'ultradretà Chega i el Partit Comunista han votat en contra.

Des de l'oposició, diputats socialdemòcrates han denunciat la inoportunitat de la llei en moments de pandèmia fora de control i defuncions als hospitals. Per contra, altres diputats han titllat de deshonest invocar la pandèmia quan la llei pretén evitar el patiment dels malalts terminals. Govern i oposició han donat llibertat de vot als seus diputats.


En minoria al món

A Europa només hi ha tres països que permeten l'eutanàsia activa voluntària: els Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg. Espanya està en vies de ser el quart. Fins ara, només es permetia l'eutanàsia passiva (no aplicar mitjans per allargar la vida), però al desembre es va aprovar la llei per despenalitzar l'eutanàsia activa i ara està pendent de l'aprovació al Senat.
 

Alemanya i Suïssa permeten el suïcidi assistit en què la persona és qui acaba amb la seva vida, amb l'ajuda dels medicaments que li ha donat un metge. 

A la resta del món, el Canadà i Colòmbia permeten l'eutanàsia. A més, també és legal a la regió d'Austràlia Occidental. El suïcidi assistit també és legal a diversos estats nord-americans i a l'estat australià de Victòria.

Són 7 de 194 països de tot el món, on encara hi ha llocs - com Rússia, Túrquia o Polònia- on està totalment prohibida i perseguida. D'altres, com Xile, treballen per aprovar les seves lleis per legalitzar la mort digna.

ARXIVAT A:
Eutanàsia
Anar al contingut