L'almirall Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo ha coordinat la lluita contra la Covid a Portugal
L'almirall Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo ha coordinat la lluita contra la Covid a Portugal

Portugal frega la vacunació total amb una estratègia militar que allunya els polítics

Amb el 98% dels portuguesos majors de 12 anys vacunats, s'ha reobert l'oci nocturn i s'eliminen moltes de les restriccions per la Covid

M. Josep MoyaActualitzat

Portugal és el país amb més població vacunada contra la Covid amb pauta completa. Amb un cens de gairebé 10.300.000 persones, ja hi ha més de 6 milions i mig amb les dues dosis de la vacuna (el 86% del total). El percentatge de població vacunada frega el 100% si es descompten els menors de 12 anys, que de moment no s'han de vacunar.

Sense pràcticament ningú pendent de rebre la vacuna, a Portugal ha reobert aquest divendres l'oci nocturn. Discoteques i bars musicals poden obrir i no cal portar mascareta a l'interior. Això sí, per poder entrar s'exigirà el certificat digital de vacunació o un test d'antígens negatiu recent.

El certificat digital de vacunació és necessari també per als viatges en vaixell o avió, per visitar familiars a residències de gent gran o als hospitals o per assistir com a públic a esdeveniments culturals o esportius, que podran arribar al 100% d'ocupació.

Als restaurants ja no hi ha cap restricció ni horària ni d'aforament i els caps de setmana ja no es demanarà el certificat de vacunació als comensals.

Amb la pràctica totalitat de la població vacunada, Portugal deixa enrere les restriccions per la Covid (EFE/Paula Fernández)
Amb pràcticament la totalitat de la població vacunada, Portugal deixa enrere les restriccions per la Covid (EFE/Paula Fernández) 

La mascareta és d'ús optatiu en espais públics i al lloc de treball. Continuarà sent obligatòria al transport públic, als hospitals i a les escoles.

Portugal entra en la fase final de la desescalada després d'haver registrat 17.979 defuncions a causa de la Covid i d'haver-se contagiat de la Covid 1 de cada 10 portuguesos.

Quin és el secret de l'alta vacunació?

El govern portugués va situar un militar al capdavant de la "task force" de la lluita contra la Covid, l'almirall Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo. Ha estat qui ha coordinat el pla de vacunació del país des del mes de febrer, acompanyat d'un "exèrcit d'experts" format per personal militar d'elit, inclosos matemàtics, analistes i experts en estratègia.

Gouveia e Melo considera que la raó de l'èxit del pla de vacunació a Portugal és que no ha estat en mans del polítics. I recomana a altres països que segueixin l'exemple portuguès i "busquin persones que no siguin polítics" per prendre decisions. 

Gouveia e Melo ha comparegut sempre amb uniforme o roba de combat i ha fet servir argot militar per explicar l'estratègia d'acció contra la Covid
Gouveia e Melo ha comparegut sempre amb uniforme o roba de combat i ha fet servir argot militar per explicar l'estratègia d'acció contra la Covid (Reuters/ Pedro Nunes)
 

L'equip de Gouveia e Melo va decidir que els membres de l'exèrcit fossin dels primers grups a passar pels centres de vacunació i van mostrar com soldats, metges i infermeres rebien les primeres dosis. Això sembla que va generar confiança en l'efectivitat de la vacunació. També ha rebut bones crítiques la política de comunicació de l'alt comandament de la lluita contra la Covid. 

Un pla vacunal consolidat

A Portugal els moviments negacionistes i antivacunes han estat minoritaris i el seu missatge no ha tingut gaire repercussió en els mitjans de comunicació o les xarxes socials.

El mateix Gouveia e Melo ha actuat amb fermesa per silenciar els mínims repunts de moviments antivacunes. Quan al juliol un grup de persones bloquejaven un punt de vacunació a Lisboa, no va dubtar a anar-hi en persona, vestit amb l'uniforme de combat:

"Em van cridar assassí, assassí", explica l'almirall. "Jo els vaig dir que el veritable assassí és el virus. I també la gent que viu com si fos al segle XIII, sense cap noció de la realitat."

Un enfrontament davant les càmeres de televisió que va obrir tots els informatius al país. "Vaig intentar comunicar-me de forma honesta i sincera amb ells i resoldre tots els seus dubtes, però molts no ho van voler aprofitar", recorda ara Gouveia e Melo.

El país ja comptava amb un pla de vacunació molt consolidat i ben valorat per la població abans de la Covid. Portugal va ser durament colpejat per la poliomielitis als anys 50 i 60, una epidèmia que encara és en la memòria de molts ciutadans. La vacuna de la polio va ser la salvació per a molts d'ells i, en general, hi ha confiança en l'efectivitat de les vacunes

Aquesta setmana el govern del socialista António Costa ha disolt la "task force" encapçalada per l'almirall Gouveia e Melo. Sense gairebé ningú per vacunar i amb les xifres de la Covid sota mínims, ja no tenia sentit aquest "estat major" contra el coronavirus. 

Però la disolució de "l'exèrcit d'experts" no vol dir que l'almirall Gouveia e Melo hagi caigut en desgràcia. El seu nom ja sona per substituir el cap de l'Armada portuguesa.  

Henrique Eduardo Passaláqua de Gouveia e Melo va fer l'última intervenció davant els mitjans informant sobre la pandèmia dimarts passat, com sempre vestit amb uniforme militar: 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut