Un home camina davant d'un aparador a Lisboa (Reuters/Pedro Nunes)

Portugal espera que passi Nadal per fer una "setmana de contenció" de la Covid

La primera setmana de gener no hi haurà escola, el teletreball serà obligatori i tancaran les discoteques

Sílvia MateuActualitzat
El govern de Portugal compta que, com l'any passat, les reunions familiars per les festes de Nadal tindran un efecte negatiu en la propagació de la Covid, tot i que és un dels països del món amb un índex més alt de vacunació.

Per això, en previsió, ha preparat una "setmana de contenció de contagis", amb mesures molt restrictives la primera setmana de gener.

El curs escolar havia de començar el dia 3 de gener, però s'endarrerirà fins al 10 i els alumnes s'hauran de quedar a casa. Els pares ho tindran fàcil perquè serà obligatori teletreballar a totes les empreses. A més, hauran de tancar discoteques i oci nocturn.

"Tots volem un Nadal segur i, després d'això, volem reprendre la vida de forma segura", ha dit el primer ministre António Costa.

El primer ministre portuguès, António Costa, durant l'anunci de les mesures (EFE/EPA/Manuel de Almeida)

Costa també ha demanat que abans de les trobades familiars tothom es faci test d'antígens, per a més seguretat, i ha dit que "quan hi ha menys restriccions és quan hi ha d'haver més responsabilitat individual".

El govern ja ha avançat que a partir de l'1 de gener es decreta el que anomenen "estat de calamitat", un graó per sota de l'estat d'emergència, després de la pujada de contagis i les hospitalitzacions des de fa un mes i mig.

Altres mesures

Però abans del canvi d'any, Portugal ja ha començat a aplicar mesures per frenar l'expansió de la Covid, com altres països europeus.

Els controls fronterers augmenten i es torna a demanar un test negatiu als passatgers que arriben als aeroports del país.

Entre les mesures, hi ha la presentació del certificat de vacunació per entrar en restaurants, gimnasos, hotels i esdeveniments amb seients marcats.

A més, encara que s'estigui vacunat, caldrà presentar una prova amb resultat negatiu per entrar a discoteques, visitar coneguts als hospitals i anar a concerts o actes esportius.

Com ha dit António Costa, a Portugal estan "millor que la majoria dels països europeus, però no tan bé com voldríem".

Proves de Covid a Lisboa (Europa Press/Edson De Souza)

Últimes dades

Segons han informat les autoritats sanitàries aquest divendres, la incidència del coronavirus a 14 dies ha escalat fins als 279,8 casos per cada 100.000 habitants, en una jornada en què s'han registrat 8 morts i 3.205 positius.

L'índex de transmissió del virus s'ha situat en 1,19 per tercer dia consecutiu.

Amb una població que supera els 10 milions d'habitants, la Covid ha causat a Portugal 18.393 morts, amb 1.136.446 de casos confirmats. A Catalunya, amb dos milions i mig menys d'habitants, han mort 24.107 persones i s'han detectat 950.545 casos, segons les últimes dades de Salut.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut