Portugal, en alerta roja pels efectes de l'huracà Leslie

Portugal, en alerta roja pels efectes de l'huracà Leslie
Lisboa

Portugal, en alerta roja pels efectes de l'huracà Leslie

Redacció Actualitzat
Arribada de l'huracà Leslie a Carcavelos, Portugal

Arribada de l'huracà Leslie a Carcavelos, Portugal

Pendents dels efectes de l'huracà Leslie que afecta el conjunt de la península però que, segons les previsions meteorològiques, arribarà aquest diumenge molt debilitat a Catalunya. malgrat tot, s'esperen pluges d'intensitat forta al litoral, al prelitoral i en altres sectors de l'oest i del centre de Catalunya. Les precipitacions poden anar acompanyades de tempesta, així com de ratxes de vent fort i de calamarsa de manera local.

L'huracà Leslie ha entrat aquest dissabte per Portugal, procedent de l'Atlàntic, i afecta el conjunt de la península. L'Institut Portuguès del Mar i l'Atmosfera (IPMA) ha posat en alerta roja 13 dels 18 districtes que té el territori continental, la majoria al centre i el nord del país.

Fins a la matinada, s'espera que la regió entre Lisboa i Coimbra rebi els efectes més forts de l'huracà, un huracà que els experts qualifiquen de zombi, perquè està errant per l'Atlàntic des del 23 de setembre.

Abans de les 23.00, però, l'huracà ha passat a cicló posttropical.

L'Autoritat Nacional de Protecció Civil portuguesa ha recomanat a la població que s'allunyi de les zones de costa, que no faci activitats relacionades amb el mar i que no surti de casa.

Com a mesura preventiva, l'autoritat marítima ha aconsellat als pescadors tornar al port més pròxim. La companyia aèria TAP ha anul·lat set vols de sortida o arribada a Lisboa.

De matinada, s'estendrà cap a Extremadura, l'oest d'Andalusia i l'est de Castella i Lleó amb vents no tan forts, però pluges intenses de 50 a 100 l/m2.

Segons els registres meteorològics, en aquesta part de l'Atlàntic només han arribat cinc huracans. Sembla que Leslie podria ser el pitjor des del 1842.

En aquests 176 anys, només l'huracà Vince ha tocat terra a la península Ibèrica, el 2005. Va entrar pel golf de Cadis per dissipar-se sobre Andalusia. El Vince va portar pluja abundant i va causar inundacions a algunes zones d'Andalusia, però no víctimes mortals.

El 2017, els forts vents de l'huracà Ophelia van contribuir a avivar i estendre els focs que assolaven el centre i el nord de Portugal, i també Galícia i Astúries.