Barcelona

Poques hores abans de la constitució del Parlament, ERC i ICV quedarien fora de la mesa

La vigília del ple de constitució del Parlament, els grups continuen negociant la composició de la mesa, el màxim òrgan de decisió de la cambra. Segons fonts coneixedores de les converses, tot apunta que Esquerra i Iniciativa podrien quedar-ne fora.

Actualitzat
Esquerra i Iniciativa podrien quedar fora de la mesa del nou Parlament, segons asseguren fonts pròximes a les negociacions entre els diversos grups de la cambra. Quan falten poques hores per al ple de constitució del Parlament, CiU no sembla disposada a cedir-los un lloc al màxim òrgan de decisió de la cambra.

Pels resultats electorals, a republicans i ecosocialistes no els correspon un lloc a la mesa. L'única manera d'accedir-hi era a través d'un acord amb un dels grups grans, CiU o PSC, que els podrien cedir un membre. Ara per ara, però, fonts de CiU avancen que no renuncien a cap lloc, i insinuen que si Esquerra i PSC intenten deixar-ne fora el PP sumant els seus vots, la federació ho pot impedir.

Els noms de la mesa

Els noms de les persones que conformaran la mesa del Parlament ja han començat a transcendir. El que se sap des de fa més temps -Artur Mas s'hi va comprometre en la campanya electoral- és que la presidència serà per a Núria de Gispert, de CiU, que es convertirà en la primera dona presidenta del Parlament. Les vicepresidències les ocuparan Lluís Maria Corominas, també de CiU, i Higini Clotas, del PSC. També tot indica un acord, perquè de les quatre secretaries la primera sigui per a Montserrat Tura, del PSC, la segona per a Jordi Cornet, del PP, i la tercera i la quarta, per a la federació nacionalista, per a Josep Rull i Dolors Batalla. Els populars reclamaven una vicepresidència que CiU no vol cedir.

Disputa sobre el cap de l'oposició

La presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, ha posat en qüestió la legitimitat de Joaquim Nadal per ser cap de l'oposició. Ha subratllat que no va ser el cap de llista del PSC i que el grup amb més força ara és el seu. El conseller de Política Territorial en funcions i president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, li ha respost que tant ell com el seu grup exerciran els seus drets "en plenitud".

Nou govern abans d'acabar l'any

Pel que fa al calendari, un cop constituït el Parlament, la presidenta de la cambra s'entrevistarà amb els caps dels grups i proposarà Artur Mas com a candidat per al ple d'investidura que es faria dilluns i dimarts de la setmana que ve, és a dir, els dies 20 i 21 de desembre. Si com sembla que passarà Mas no obté la majoria absoluta en primera votació, es convocaria un altre ple pel dijous 23. Llavors n'hi haurà prou amb l'abstenció d'alguns dels grups perquè Mas sigui proclamat president de la Generalitat. Tot i que podria prendre'n possessió la vigília de Nadal, el més fàcil és que ho faci el dilluns 27 i que nomeni el govern abans d'acabar l'any.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut