El secretari d'Organització del PSOE, Óscar López. (Foto: EFE)
El secretari d'Organització del PSOE, Óscar López. (Foto: EFE)
Madrid

Populars i socialistes es culpen mútuament de l'augment de l'independentisme

En les rodes de premsa posteriors a les executives d'aquest dilluns, populars i socialistes han coincidit en la crítica als gestos fets pel president de la Generalitat en l'última setmana.

RedaccióActualitzat
A Madrid, els dos grans partits espanyols van extraient les conclusions sobre l'increment de l'independentisme a Catalunya. A part de coincidir en la crítica als darrers gestos del govern català, populars i socialistes s'han atacat mútuament com a culpables de la situació que es viu a Catalunya en les rodes de premsa posteriors a les executives d'aquest dilluns.

El PSOE ha reiterat que cal millorar l'encaix entre Catalunya i Espanya veient el clam sobiranista sorgit durant la manifestació de la Diada. Ara bé, la direcció del partit es resisteix a defensar obertament el federalisme, tal com reclamen els socialistes catalans. De fet, al número tres del PSOE, Óscar López, li han preguntat més de cinc vegades si comparteix l'aposta federalista del PSC, però el secretari d'Organització s'ha limitat a dir que "els socialistes espanyols i els socialistes de Catalunya sempre han treballat junts" per l'encaix de Catalunya a l'estat.

Els socialistes acusen el PP de ser "una màquina de generar nacionalistes" i han instat Mariano Rajoy a pronunciar-se sobre el que està passant a Catalunya i deixar de practicar "l'estratègia de l'estruç". López ha subratllat que tant el PP com CiU s'estan comportant com dos trens "sense control", malgrat que són dos partits que "es donen suport mútuament" a Catalunya i a Madrid.

Mentrestant, el PP insisteix que el malestar de Catalunya és resultat, sobretot, de la mala gestió dels diferents governs catalans. I també n'han extret una conclusió que consideren positiva: els populars creuen que Convergència i Unió s'ha tret la careta de l'ambigüitat: "com diuen per allà, ja no poden estar fent la puta i la Ramoneta, ja se sap el que són", ha dit el vicesecretari d'Organització dels populars, Carlos Floriano.

Per Floriano, la Generalitat està intentant "tapar la seva incapacitat per resoldres els problemes" que hi ha a Catalunya en aquests moments amb un discurs sobiranista. El diagnòstic del PP, però, és que "el problema de Catalunya són els mals governs a Catalunya i els mals governs a Espanya, que han donat com a resultat una situació de dèficit públic insostenible".

El PP també exigeix al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que posi ordre al PSC i expliqui com és que la meitat dels socialistes catalans van anar a la manifestació de la Diada: "Li demanem que aclareixi en el seu partit l'embolic que tenen a Catalunya, on no sabem si estan a favor de la independència o no".

Anar al contingut