Sistema de drenatge de Pompeia
Sistema de drenatge de Pompeia

Pompeia posarà en funcionament el sistema de drenatge, de més de 2.000 anys

En una primera fase s'han investigat més de 400 metres d'aquesta xarxa subterrània i ara es volen rehabilitar els canals i cisternes per fer efectiu el drenatge de l'aigua de pluja

RedaccióActualitzat

La investigació arqueològica a Pompeia no s'atura a les zones visibles de la ciutat, però tampoc ho fa al subsòl. Un exemple en són els treballs que es fan als túnels i canals de drenatge de l'antiga ciutat que creuaven la zona del Fòrum, des de Porta Marina, l'entrada principal, fins a la Vil·la Imperial.

Ja s'han investigat 457 metres d'aquests passatges subterranis gràcies a la col·laboració amb el grup d'espeleòlegs de l'Associació Cocceius, amb qui el Parc Arqueològic de Pompeia va firmar un acord el 2018 per estudiar el sistema de drenatge d'aigües pluvials de la ciutat.

Massimo Osanna, director general del Parc Arqueològic de Pompeia:

"El projecte d'exploració d'aquests túnels forma part de les activitats del Parc Arqueològic de Pompeia, que tenen com a objectiu ampliar la nostra comprensió del lloc, que és la base essencial de qualsevol intervenció de seguiment o salvaguarda. Aquesta inicial però completa exploració del sistema de canals subterranis confirma el potencial cognitiu que conserva el subsòl pompeià i demostra que encara ens queda molt per investigar i estudiar. A més, s'estan omplint moltes llacunes amb l'ajuda d'experts de diversos sectors, que ens permeten reunir dades cada cop més exactes com a resultat de treballs especialitzats."

 

 

Sistema de drenatge de Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

 

 

Enginyeria romana en perfecte estat

Aquest complex sistema s'ha mantingut gairebé intacte i en perfecte estat al llarg del temps. Les entrades als túnels estaven bloquejades i tota la xarxa havia quedat oblidada. Alguns dels trams del recorregut s'havien descobert casualment en fer altres feines de serveis per a Pompeia, com la instal·lació del sistema elèctric.

 

Sistema de drenatge de Pompeia
Sistema de drenatge de Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

 


Dues fases per a la posada a punt

La recent exploració dels túnels ha tingut un doble objectiu. Proporcionar nova informació sobre la zona soterrada així com identificar els problemes a solucionar. D'altra banda es pretén tornar a posar en funcionament els canals de desaigüe respectant el valor arqueològic de l'obra antiga.

En la primera fase, que ha acabat a principis de gener, s'ha identificat una xarxa de túnels i canals que surten d'un parell de cisternes per sota del Fòrum. Aquest sistema permetia drenar l'aigua de pluja del canal Via Marina des de l'antiga ciutat cap al mar.

La segona fase estarà destinada a la rehabilitació dels canals i cisternes per al drenatge de l'aigua. A la ciutat arqueològica de Pompeia hi ha molts problemes quan plou i la idea és reutilitzar de nou aquesta antiga xarxa.

 

Sistema de drenatge de Pompeia
Sistema de drenatge de Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

 

 

Cronologia del sistema de drenatge pompeià

Amb les excavacions recents ha estat possible perfilar una cronologia del conjunt del sistema de desaigües i s'estableixen tres fases principals en aquest complex subterrani: una fase hel·lenística inicial (finals del segle III-II aC); una segona a l'edat republicana tardana (principis / finals del segle I aC) i una tercera fase corresponent a l'època romana imperial d'August (finals del segle I aC - 79 dC).

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut