Varsòvia

Polònia s'aliarà amb el Regne Unit contra la Carta de Drets Fonamentals de la UE

El 85% dels polonesos es declaren obertament proeuropeus. No obstant, el govern tripartit actual, de caire conservador, es decanta més pels llaços amb els Estats Units i el Regne Unit. Això desconcerta els seus socis europeus, que han vist amb sorpresa com Varsòvia torna a amenaçar obertament de bloquejar el nou tractat sobre el funcionament de la UE. El dia 23 de juliol començarà la redacció completa del text i els ultraconservadors polonesos ja amenacen de bloquejar-lo quan l'hagi de ratificar cada parlament nacional. No volen que Brussel·les prengui cap decisió sense l'acord de Polònia. El punt en discòrdia és la Carta de Drets Fonamentals, de la qual es volen despenjar, com el Regne Unit.

Actualitzat

La soviètica Casa de la Cultura ja no marca el tempo a Polònia. Els joves prefereixen ballar al so de ritmes anglosaxons, com també els polítics, fidels aliats de Washington a l'Iraq, que tenen com a model l'euroescepticisme del Regne Unit.

Pressionat per la minoritària i ultraconservadora Lliga de les Famílies, el govern ha tornat a amenaçar que farà descarrilar el nou tractat que reformarà les institucions europees, malgrat haver-ne aprovat les línies mestres.

L'oposició es deu ara a la Carta de Drets Fonamentals. Pel govern, posa en qüestió la moral catòlica del país. Vol impedir que es pugui condemnar mai Polònia per discriminar els homosexuals o per prohibir l'avortament. Per l'oposició, els polonesos no poden tenir menys drets que la resta d'europeus.

Segons els analistes polonesos, la radicalització del govern pretén mantenir units i fidels els votants ultraconservadors, suficients per conservar la majoria al Parlament i fer reelegir els germans Kaczynski gràcies a l'alta abstenció i a la bonança econòmica.

Anar al contingut