Polònia exporta 2.500 tones de carn de vaques malaltes a Espanya i onze països més
Vaca en una explotació ramadera a Polònia (Pixabay)

Polònia exporta 2.500 tones de carn de vaques malaltes a Espanya i a onze països més

La Comissió Europea insta a retirar del mercat de forma urgent tots els productes derivats d'aquesta partida

RedaccióActualitzat

Polònia ha exportat a diversos països europeus unes 2.500 tones de carn procedent de vaques malaltes. Així ho va reconèixer dijous la inspecció veterinària polonesa.

La carn es va exportar a Espanya i a onze països més.
 

Més de 350 tones a Espanya

Segons el Ministeri de Consum, la carn exportada a Espanya va arribar a tres comunitats autònomes: Balears, País Basc i Madrid. També explica que l'alerta del govern de Polònia incloïa les empreses destinatàries, el nom del producte enviat i dates d'enviament. En total són 367,58 quilos. El Ministeri ha transmès tota aquesta informació a totes les comunitats autònomes perquè prenguin les mesures per retirar el producte.

La resta de països afectats són: Finlàndia, Hongria, Alemanya, Letònia, Estònia, Romania, Suècia, França, Lituània, Portugal i Eslovàquia. Eslovènia, que no estava a la llista de països importadors, ha reconegut que també ha detectat carn de vaca en mal estat procedent d'aquesta partida. Les autoritats eslovenes han explicat que es tractava de kebabs que hi havien arribat des d'Alemanya.

La carn també es va distribuir a Polònia a vint punts de venda, però ja ha estat retirada.

Les autoritats poloneses van reconèixer els fets després que un vídeo enregistrat amb càmera oculta per la cadena de televisió local TVN24 mostrés el sacrifici de bestiar malalt en un escorxador d'Ostrów Mazowiecka, al nord del país. Les imatges es van difondre el cap de setmana passat.

El govern polonès va activar dimarts el Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos per informar la resta d'estats europeus. Segons l'alerta, s'han dut a terme controls veterinaris inadequats i, per tant, la carn és "presumiblement no apta per al consum humà".

La Comissió Europea està establint la traçabilitat per identificar la carn en mal estat. Ha instat tots els estats afectats a retirar del mercat de forma urgent tots els productes derivats d'aquesta partida.

Carn retirada a Portugal i França

Portugal va anunciar dijous que havia retirat del mercat uns 99 quilos d'aquesta carn. Per la seva banda, França en va localitzar 795 quilos a nou empreses. El ministre d'Agricultura, Didier Guillaume, va manifestar que es tractava d'un frau sanitari i que les empreses franceses havien estat enganyades.

Polonia produeix més de 550.000 tones de carn de vacum a l'any i el 85 % es destina a l'exportació.

ARXIVAT A:
AlimentacióSalut
Anar al contingut