Una noia ensenya una bala de goma a l'Escola Ramon Llull
Una noia ensenya una bala de goma a l'Escola Ramon Llull
Madrid

Policies justifiquen les bales de goma a la Ramon Llull per fugir de la "gran hostilitat"

Agents que van ser al centre on Roger Español va perdre la visió d'un ull argumenten que van fer un "ús progressiu" dels mitjans

Irene VaquéActualitzat

Diversos policies que van intervenir l'1-O a l'Escola Ramon Llull de Barcelona, on Roger Español va perdre la visió d'un ull, han admès que s'hi van disparar bales de goma i ho han justificat com a "últim recurs per poder sortir del centre enmig de la gran hostilitat" que s'hi van trobar.

El primer a parlar-ne en la 31a sessió del judici, aquest dilluns, ha estat el policia nacional número 103.406, que ha relatat com van passar de les salves a les bales de goma:

"El cap de grup, en un clar ús progressiu de mitjans... Nosaltres comencem amb la defensa i les salves, moltes, però és que arriba un moment en què no n'hi ha prou, la gent ens assetjava, i aquí el cap ordena el llançament de pilotes perquè cada vegada ens aproximàvem més als vehicles, i el nostre objectiu era anar-nos-en, marxar del lloc."


El fiscal Javier Zaragoza li ha preguntat si va veure que alguna pilota de goma impactés en algú, i el testimoni ha dit que no perquè ell es va quedar darrere, "cohesionant el grup". Segons el testimoni, davant el "llançament de tanques, pedres i llambordes" no tenien "altres mitjans" per poder arribar als vehicles policials.

Un altre testimoni, el policia nacional 96.181, ha coincidit a parlar d'un ambient "molt hostil", que el va portar a fer servir la porra "per protegir-se d'un cop" d'un concentrat, i ha argumentat que l'ús de les bales de goma era "inevitable" donada la situació:

"En veure que la gent no reaccionava al soroll [de les salves] ja era inevitable fer servir pilotes perquè la gent es dispersés, perquè, si no, se'ns haurien tirat a sobre."

Aquest agent està investigat per l'actuació policial.

 


Un altre testimoni que hi ha fet referència ha estat l'agent 102.912, un policia nacional que, com l'anterior, també va actuar en el dispositiu de reforç de l'Escola Ramon Llull.

Aquest policia ha explicat que el cap del grup és qui va ordenar disparar els projectils de goma:

"El cap de grup és el que va disposar aquesta ordre, fent un ús progressiu de mitjans, i a causa de la gran hostilitat presentada per les persones i que no podíem sortir. Després que ho ordenés, companys van tirar pilotes."

L'agent ha dit que va veure gent encaputxada i amb cascos de moto i que també els van atacar "amb pals". Aquest policia és un dels que segons el sumari va quedar lesionat en la intervenció per l'impacte d'una tanca, durant la retirada.

"Teníem una hostilitat constant, hi havia centenars de persones que ens tiraven tot tipus de mobiliari urbà, llambordes, pedres, tanques... I moltes persones es van acostar a nosaltres amb tot tipus d'insults i un recordo que va agafar la tanca amb les mans, es va acostar cap a mi i em va llançar la tanca, que em va anar a parar a la cama esquerra. Vaig sentir un gran dolor."

Roger Español està investigat pel llançament d'una tanca en aquest col·legi, un dels primers que es van tancar l'1-O. A més, en el judici, el cap de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional el va acusar d'haver agredit cinc agents.

També hi ha més d'una desena de policies investigats per l'actuació en aquest centre el dia del referèndum.

L'Escola Ramon Llull va ser un dels centres on hi va haver més incidents el dia 1 d'octubre. Aquest és el vídeo del moment en què Español va rebre l'impacte d'un projectil de goma.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut