Un guàrdia civil (EFE)
Un guàrdia civil (EFE)

Polèmica per una norma que prohibia tatuatges i rastes als guàrdies civils

Grande-Marlaska ordena que la regulació sigui retirada

Actualitzat

No exhibir els tatuatges, dur pentinats "curts i clàssics", no portar més de tres joies... Són algunes de les normes que havien de complir els guàrdies civils segons un esborrany que es va divulgar dilluns i de seguida va despertar polèmica. En menys de 24 hores, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha ordenat retirar-lo.

Un dels aspectes de la regulació més controvertits són els tatuatges. L'ordre prohibia ensenyar-los i els agents se'ls havien de tapar o eliminar en el termini de tres mesos.

A més, els policies havien de registrar en una base de dades les característiques dels dibuixos, així com la part del cos on els porten i, en alguns casos, adjuntar-ne fotos.
 

 

El pentinat, clàssic

L'esborrany també regulava el pentinat: cabells curts i tallats de manera regular, en el cas dels homes, i recollits, en el cas de les dones.

Segons el text, quedaven prohibits els pentinats irregulars, com rastes, zones del cap rasurades i altres amb cabells, o "petites trenes" ètniques.

L'esborrany també controlava el bigoti i la barba, les ungles, el maquillatge, els accessoris, les perforacions, i les arracades, només permeses a les dones. Per exemple, prohibia dur més de dos anells i una polsera.

A més, la normativa impedia que el personal fumés durant "gairebé tot el servei", i limitava el consum de xiclets i certs tipus d'aliments als períodes de descans.

Amenaça d'anar als tribunals

L'ordre volia fomentar la imatge de neutralitat dels agents regulant-ne l'aspecte físic i el seu tracte amb la ciutadania. Però ha generat molt debat.

Abans que el ministre n'ordenés la paralització, cinc associacions de la Guàrdia Civil han amenaçat de recórrer a la via judicial si no es retirava el projecte, que segons els agents afecta els seus drets fonamentals i les seves llibertats públiques.

 


L'anterior direcció de la Guàrdia Civil ja va presentar un esborrany molt polèmic. Però el nou, segons les associacions, és "fins i tot més restrictiu" que en versions anteriors.

ARXIVAT A:
Guàrdia Civil
Anar al contingut