Barcelona

Polèmica per un personatge negre interpretat per un actor blanc a "Àngels a Amèrica"

Davant les queixes d'actrius i actors negres, el director David Selvas admet que l'origen del problema és la falta de diversitat a les companyies teatrals

Ibana PiñeroActualitzat

Un personatge negre interpretat per un actor blanc. Aquesta és la situació que es viu a "Àngels a Amèrica", el clàssic contemporani de Tony Kushner que es representa al Teatre Lliure, i que ha denunciat el Col·lectiu d'actrius i actors negres de Barcelona.

El personatge en qüestió és Belize, que en l'obra original és descrit com un "home negre obertament gai i al qual li agrada el transvestisme".


En la peça, que dirigeix David Selvas, el paper l'ha assumit Quim Àvila, de la Kompanyia Lliure. Ell mateix va contactar amb el col·lectiu per exposar-los que l'incomodava interpretar un paper racialitzat. Els va explicar que va intentar negociar que es fes un càsting per incloure un actor negre al repartiment, sense èxit.  

Pel col·lectiu, s'ha perdut una oportunitat de fer-los visibles:


Al Lliure, una projecció explica al públic que en l'obra original el personatge és negre, però que en aquesta versió l'interpreta un actor blanc. El motiu, que a la Kompanyia Lliure, que integra bona part del repartiment, no hi ha cap actor negre. I es comprometen a treballar perquè no torni a passar.

 

La resposta de Selvas

El director d'"Àngels a Amèrica", David Selvas, ha explicat que no han volgut tapar mai la mancança i ha admès que falta diversitat a les companyies:

"El teatre d'aquest país ha de reflectir la nostra societat i, per tant, per explicar les històries que ens passen hi ha d'haver gent racialitzada. No només hi ha d'haver blancs, caucàsics, a les companyies. Posem l'accent en això."


Selvas, de fet, considera que tant els teatres públics com els privats s'haurien de posar d'acord perquè fos "obligatòria en tots els càstings la presència d'actors i actrius racialitzats" per aconseguir que assumeixin tota mena de papers, i no només els que venen marcats pel color de la pell.

 

El Teatre Lliure, que dirigeix de forma interina Aurora Rosales després de la dimissió de Lluís Pasqual arran de les denúncies d'assetjament laboral, s'ha remès a les paraules de Selvas.

El debat s'estén a altres col·lectius minoritzats. Per exemple, el cas de personatges transsexuals que són interpretats per homes o per dones al teatre, al cinema o a la televisió.

ARXIVAT A:
RacismeTeatre
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut