Polèmica per les competències del cos de Bombers, arran d'una proposta d'Unides Podem

El Congrés acorda tirar endavant la llei amb el suport dels partits de la dreta i el no dels nacionalistes catalans i bascos amb models pioners en l'extinció d'incendis

Redacció/AgènciesActualitzat

Unides Podem tira endavant al Congrés una proposició de llei d'Unides Podem, per regular la feina, funcions i condicions de tots els cossos de bombers que hi ha a l'Estat, amb el suport del partit de la dreta i els partits nacionalistes en contra. Des de Catalunya, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha denunciat que la norma suposa una centralització de competències i que s'hi oposaran frontalment. 

Unides Podem han defensat la proposta amb l'argument que cal acabar amb la privatització i la precarietat que viu el cos en unes quantes comunitats. El diputat, Joan Mena assegura que es respectaran les competències.

"L'objectiu que tenim és  garantir la precarietat laboral i per tant fer fora la precarietat laboral del col·lectiu de bombers, dotar-nos d'un marc de coordinació entre totes les administracions, evidentment respectant les competències de cada administració."

S'ha aconseguit tirar endavant la tramitació amb el suport de tots els partits de la dreta parlamentaria: populars, Vox i Ciutadans. Però ha rebut el rebuig de tots els partits nacionalistes.

Bascos i catalans, amb un model pioner en extinció d'incendis, denuncien que, amb l'excusa de resoldre els dèficits d'altres comunitats, el que es busca és el control últim des del Ministeri de l'Interior. 

Pilar Vallugera,ERC:"Vostès a la resta de l'Estat tenen un caos i la recepta és: uniformització, recentralització, i s'han deixat de dir espanyolització."

Miriam Nogueras, JxC:"No fa falta una llei per això, facin un reglament. Però crec que tots saben perfectament que aquesta no és una llei per coordinar, és una llei per recentralitzar."

 
A més, consideren que aquesta iniciativa dels comuns acabaria amb els bombers voluntaris, que a Catalunya representen el 40% del cos. Però, sobretot, des d'Interior, es critica la llei per innecessària, que envaeix competències i no millora la situació dels bombers. El conseller d'Interior Miquel Sàmper ho ha dit a Twitter

Sàmper assegura que aquesta iniciativa "empitjora el marc regulador actual", i davant d'això proposa "revisar i millorar" la llei pròpia de Catalunya.

El conseller Sàmper ha deunciat a Catalunya Ràdio, que "és un altre exemple de recentralització". A més a més, ha destacat que l'Estatut consagra que la Generalitat té com a "competència exclusiva" la protecció civil, que inclou la regulació, planificació i execució de mesures relatives a les emergències i a la seguretat civil, i també la direcció i coordinació de protecció civil, que inclou els serveis de prevenció i extinció d'incendis.


Discrepàncies

Des del sindicat UGT de Catalunya, però, lamenten la posició del conseller. El secretari general de la secció de bombers del sindicat, Antonio del Río, assegura que cal una regulació del sector i lamenta que la Generalitat no hagi desplegat la llei pròpia, aprovada l'any 94.

Per del Río, la llei proposada per Madrid "regula qüestions bàsiques, coses que nosaltres ja hauríem d'haver desenvolupat", i al seu parer "no envaeix competències, ans el contrari, insta l'administració a desenvolupar-les".

Si s'aprova la llei, el conseller d'Interior ja ha advertit que recorreran la llei als tribunals.

ARXIVAT A:
Unides PodemJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut