Polèmica per l'entrevista d'Otegi a TVE: PP, Cs i Vox acusen Sánchez de blanquejar Bildu

En l'entrevista al 24h, el periodista va intentar, almenys en sis ocasions, que el dirigent abertzale condemnés la violència d'ETA

Actualitzat

Al 24 hores de Televisió Espanyola es va viure, aquest dimecres a la nit, un fet inèdit. Per primer cop, el canal públic entrevistava el líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi. Així ho justificava el presentador, Marc Sala, després d'una jornada plena de crítiques per part dels partits de dretes i d'associacions de víctimes d'ETA.

Marc Sala: "La Direcció d'Informatius de TVE continua compromesa amb el pluralisme. Creiem que exercir el periodisme és preguntar i escoltar totes les veus, i és el que farem a partir d'ara saludant el coordinador general de BH-Bildu, Arnaldo Otegi. Bona nit."

Otegi: "Li agraeixo aquesta oportunitat perquè sé i en soc conscient que la televisió pública espanyola està rebent múltiples pressions perquè aquesta entrevista no es faci."

L'entrevista va tenir diversos moments de tensió quan el periodista va intentar –en almenys sis ocasions– que el dirigent abertzale condemnés les morts d'ETA. També li va preguntar si se'n penedia.

Marc Sala: "Condemna el terrorisme d'ETA, les morts causades per ETA? És un sí o un no."

Otegi: "Miraré d'explicar-me per damunt dels monosíl·labs. Nosaltres hem fet una cosa més important que condemnar la violència armada d'ETA. Nosaltres hem contribuït que desaparegui la violència armada d'ETA en aquest país. Em sembla que aporta més a la convivència que una paraula."

Marc Sala: "Vostè es penedeix del que ha fet, vistes les sentències que hi ha sobre la taula? Estarien disposats a demanar perdó? Sé que són preguntes que només són paraules, però..."

Otegi: "No s'amoïni, jo li contesto."

El dirigent de Bildu pensa que ja no és temps de fer retrets, sinó de consolidar la pau a Euskadi, i va demanar que s'exigís el mateix compromís democràtic a tothom.

"Jo entenc que vostès necessiten fer avui un tipus d'entrevista per demanar perdó perquè m'estan entrevistant, però, per posar un exemple, a mi m'agradaria que alguna vegada Felipe González digués que efectivament va ser la "x" dels GAL, però amb una diferència: jo no exigiria aquest compromís democràtic de Felipe González per exigir immediatament el seu ingrés a la presó. No, ho dic sincerament i de cor, ho faig perquè crec que això contribuiria a consolidar la pau, ho dic sincerament."

Les veus crítiques, sobretot des del PP, Vox i Ciutadans, han acusat la televisió pública espanyola i l'executiu de voler blanquejar Bildu pels seus vots a la investidura. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, Teodoro García Egea, secretari general del PP, i la líder de Vox a Madrid, Rocío Monasterio, es mostraven indignats a la xarxa.

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióTelevisióETAPaís BascPedro SánchezInvestiduraCsPPVoxAlbert Rivera
Anar al contingut