Polèmica per l'absència del rei a Barcelona en l'acte de l'escola judicial
El rei no assistirà a l'entrega de despatxos de la nova promoció de jutges

Malestar a la cúpula judicial per l'absència del rei a Barcelona

El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, assegura que Felip VI ha rebut pressions del govern espanyol per no anar-hi

Genís CormandActualitzat

Continua la polèmica per l'anunci que el rei Felip VI no vindrà a Barcelona a l'entrega de despatxos dels nous jutges per raons de seguretat que es farà divendres. El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha mostrat el deu desacord perquè creu que el monarca ha rebut pressions de La Moncloa per no assistir a l'acte.

El profund malestar del Consell General del Poder Judicial s'estén també entre diverses associacions de jutges. El govern espanyol, per la seva banda, justifica la decisió per raons de seguretat. 

La presència de Felip VI estava programada per a aquest divendres a Barcelona. És la tradicional entrega dels despatxos de la nova promoció de jutges, a la qual sempre assisteix el monarca.

Però La Moncloa va decidir aturar el viatge del rei, fet que no ha estat ben rebut per part de la cúpula judicial.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, explicava la decisió de l'executiu:

"Hi ha moments que s'ha de sacrificar alguna cosa en pro d'alguna cosa més segura. En la ment de tots hi ha tota una sèrie de variables i circumstàncies. Crec que la major obligació que té el govern és protegir les institucions i, sens dubte, la monarquia ho és."

Carlos Lesmes ja ha avançat que en el seu discurs exposarà el malestar del Consell General del Poder Judicial. Sis vocals conservadors han firmat una declaració on també s'expressen en contra i uns altres demanen saber-ne els motius, com Fernando de la Fuente, de l'Associació de Jutges i Jutgesses per la Democràcia:

"Si hi ha motius, ja sigui de seguretat o sigui d'un altre ordre perquè el rei no vagi a l'acte, el que ha de fer és explicar-se, i explicar-se amb detall sempre que es pugui explicar, i si no es pot per raons de seguretat que impliquen no explicar-ho, doncs, que es digui."


El PP feia una pregunta al Congrés. Teodoro García Egea assegurava que el govern "tracta millor Bildu que el rei" i exigia explicacions del govern per "impedir que el rei viatgi a Barcelona".

Aquest matí, Felip VI ha visitat la nova seu del Tribunal de Comptes a Madrid amb el ministre de Justícia.

L'última visita a Catalunya del monarca va ser al monestir de Poblet i va provocar manifestacions i enfrontaments amb la policia.

ARXIVAT A:
Felip VI
Anar al contingut