El líder de la Lliga Nord, Roberto Maroni, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
El líder de la Lliga Nord, Roberto Maroni, en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Barcelona

Polèmica per la reunió prevista entre Mas i Maroni, líder de la Lliga Nord

La trobada entre el president del govern i el seu homòleg llombard al palau de la Generalitat ha generat una forta reacció a la xarxa que denuncia el caràcter feixista i xenòfob del polític. ICV-EUiA, la CUP i diverses associacions han demanat a Mas que no el rebi.

Victòria MiróActualitzat

La reunió prevista per aquest divendres en què el president del govern, Artur Mas, ha de rebre al palau de la Generalitat el líder de la Lliga Nord i president de la Llombardia, Roberto Maroni, ha generat una forta reacció a la xarxa que des de fa hores denuncia el caràcter feixista i xenòfob del polític.

La protesta a Twitter s'ha escampat a través de l'etiqueta #maronifotelcamp, amb piulades crítiques on es diu "Els feixistes no són benvinguts a Catalunya" o en què es demana que Mas no el rebi, com la que diu:  "A Maroni que el rebi l'Anglada". I és que , segons afirmen, Maroni ha buscat suports a Europa i és aliat de la Plataforma per Catalunya, de Josep Anglada o, a França, del Front Nacional de Le Pen.

Piulada en contra

Els tuitaires han cridat a fer una piulada massiva a les 12 hores amb una altra etiqueta, #NonCentraNiente, que no han aconseguit fer pujar al "trending topic". Malgrat això, els missatges no s'han aturat i continuen caient.

ICV-EUiA, la CUP, SOS Racisme i Amical de Mathausen han demanat a Mas que no rebi Roberto Maroni. En un comunicat, SOS Racisme ha dit a Mas: "President, no es reuneixi amb l'extrema dreta" tot recordant-li que la Lliga Nord té un discurs que es distingeix pel seu caràcter "racista i feixista" i "ha promogut diferents accions de violència directa contra persones d'origen immigrant".

Per la seva banda, el candidat ecosocialista a les europees, Ernest Urtasun, en un article a "El Periódico" ha afirmat: "Aquesta visita és un greu error. La Generalitat hauria d'haver-la evitat o, en el pitjor dels casos, si la decisió de venir era unilateral per part del president de la Llombardia, se li hauria d'haver donat el perfil polític més baix possible."

També el Procés Constituent, el partit impulsat per Teresa Foracades i Arcadi Oliveres, ha expressat la seva oposició a la trobada en un tuit en què s'enllaça amb la campanya de recollida de signatures contra aquesta trobada a la plataforma Change.org, que ha obert la Unitat contra el feixisme i el racisme.

Duran defensa Mas

Per part del govern, fins ara s'ha tractat amb molta discreció la trobada programada, fins al punt que Presidència no n'ha informat encara públicament.

Però davant del ressò que ha tingut a través d'internet, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha subratllat a través del seu compte de Twitter, que el president Mas ha de reunir-se amb el president de la Llombardia per una qüestió institucional, perquè representa democràticament els llombards.

I en dues piulades més, ha desvinculat la separatista Lliga Nord amb CiU, i la Padània, una regió del nord d'Itàlia, amb Catalunya.

 


Mentrestant, Maroni, que des de dijous és a Catalunya per presentar l'Exposició Internacional de Milà 2015, també ha fet diverses piulades a través del seu compte on explica que la visita és "per parlar amb Mas de les relacions entre les nostres grans regions i del referèndum d'independència de Catalunya". Ell, a diferència de Mas, sí que ha fet molta publicitat de la trobada.

Anar al contingut